Tvungent helsevern etter Evanger-drapet

Krimteknisk på åstedet i Evanger natt til 17. juni i fjor.

Krimteknisk på åstedet i Evanger natt til 17. juni i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

44-åringen som sto bak øksedrapet på Evanger i juni i fjor, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

DEL

Bergen tingrett mener mannen var psykotisk da han drepte husverten Mona Nordaas (58) og at han dermed var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

En dom på tvunget psykisk helsevern innebærer at 44-åringen holdes i en prykiatrisk institusjon i en periode på tre år, et tiltak som kan forlenges hvert tredje år - hvis man mener han fortsatt utgjør en fare for samfunnet.

– Grundig dom

– Dommen er grundig. Jeg vil gjennomgå dommen med min klient og kommer senere tilbake til ankespørsmålet, sier forsvarsadvokat Rolf Knudsen til BA.

44-åringen er orientert om konklusjonen i dommen, men statsadvokat Trond Høvik ønsker ikke å kommentere dommen før den formelt er forkynt for domfelte.

I den første psykiatriske rapporten kom de sakkyndige til at 44-åringen var tilregnelig, men i en ny vurdering like før rettssaken i april, slo de kontra og kom til motsatt vurdering, at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Både aktoratet og forsvareren støttet denne konklusjonen.

– Jeg ba likevel retten vurdere om det forelå nærliggende fare for gjentakelse, slik loven krever for psykisk helsevern, og ba derfor om frifinnelse, sier Knudsen.

Reduserte erstatningsansvaret

Bistandsadvokaten for de etterlatte hadde påstått til sammen 1,7 millioner kroner i erstatninger, men på grunn av sinnssykdommen ble mannen bare holdt ansvarlig for en tiendedel  -  131.000 kroner.

De etterlatte kan likevel få full kompensasjon gjennom voldsoffererstatningen.

Nordaas ble funnet av naboer i gangen i huset der hun bodde om ettermiddagen 16. juni i fjor. På åstedet ble det funnet et brev fra tiltalte på fire sider. Aktor siterte fra brevet fra i sitt innledningsforedrag i forrige måned:

«Jeg tror mange vil smile i hemmelighet over dåden jeg har gjort...Mange vil rope hurra for det jeg har gjort».

Avslutningsvis skriver han:

«Jeg tilstår! Jeg drepte Mona Nordaas, fullt vitende om hva jeg gjorde. Hun er bare en av mange som fortjener å dø. Fuck you!!!!».

Flyttet til bygden

Han bodde hos 58-åringen, og flyttet til Evanger tre-fire uker før drapet.

– Jeg skulle komme til hektene og slappe av, og komme vekk fra maset fra Østlandet, sa tiltalte i rettssaken i april.

Han hjalp henne med malearbeid og mindre oppussingsarbeid på huset.

44-åringen hevder at hun etterhvert begynte å mase, og kreve at han skulle jobbe fem timer daglig for å få bo hos henne.

– Jeg trodde til slutt at hun ønsket å ta meg av dage. Det var grunnen til at jeg tok livet av henne. Jeg hadde ingen sted å rømme, jeg kom meg ikke vekk. Jeg tenkte jeg måtte drepe henne, sier han.

–  Når fikk du slike tanker? spurte aktor.

– Natten før jeg drepte henne, svarte tiltalte.

Hentet øks

Nordaas hadde vært på tur til Bergen og kom hjem på ettermiddagen 16. juni.

– Jeg hørte henne låse seg inn, og hentet øksen, sa han i retten og beskrev detaljert hva han gjorde.

Artikkeltags