Byrådet kalte inn til en pressekonferanse på rådhuset klokken 1000 i dag. Bakgrunnen er at Filip Rygg (KrF) trekker seg fra sin byrådspost.

Årsaken er bybanesaken.

– Jeg har ikke det politiske og faglige handlingsrommet jeg trenger for å lande en god plan for Bybanen til Åsane, derfor velger jeg å gå av. Jeg ønsker jeg ikke å stå som faglig ansvarlig. Jeg ser at jeg ikke har det handlingsrommet for å få dette til. Det er vemodig, sier Filip Rygg.

Venstre reagerer voldsomt.

– At Høyre og Frp allierer seg med Ap for å trosse sin egen fagbyråd i bybanesaken er ille nok. Men når han nå føler at han må gå av, er det et veldig sterkt signal om at kompromisset de har gått inn for er en uakseptabel gambling med fremtiden til Bybanen, sier hun.

SKUFFET OVER KRF

Venstre innrømmer at de er skuffet over KrF.

– Hadde KrF hatt samme ryggrad som byråden deres, hadde de satt hardt mot hardt og gått med ham. At de ikke gjør det, viser dessverre at byutvikling og Bybanen er andreprioritet for dem. Nå frykter jeg at byrådet går inn for en kollektivløsning mot bedre vitende, som i beste fall er risikabelt, og som i verste fall er kroken på døren for hele Bybanen, sier Andersland.

Andersland vil benytte anledningen til å rose Filip. Han har vært den dyktigste og mest kunnskapsrike av byrådene. Han har kjempet og tapt mange miljøkamper internt, men han har i det minste kjempet.

POLITISKE MOTSTANDERE HYLLER RYGG

– Det er kanskje rart at et opposisjonsparti beklager at en byråd går av, men Rygg har lagt ned et voldsomt og samvittighetsfullt arbeid i Bybane-saken. Det har vært viktig for oss. Han har vært veldig åpen for innspill fra andre kanter etter det begynte å butte i mot. Han har fått uredet det mulig og det umulig, sier Oddny Miljeteig (SV).

Hun mener det er en spesiell politisk dag i Bergen.

– Jeg synes det er veldig alvorlig når en fagbyråd går av på det Bybane-alternativet som har et kjempestort flertall bak seg.

– Han har en tydelig grunn for hvorfor han går av. Handlingsrommet er for lite, sier Miljeteig.