– Kristne bør ikke søke kontakt med de døde

Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Märtha Louise sier at hun kan kontakte døde. Biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug reagerer.

DEL

DELTA I DEBATTEN UNDER SAKEN!

Biskopen sier at han ikke tviler på at Märtha har et godt hjerte og gode hensikter, men anbefaler folk om å søke hjelp i sorgen på andre måter, for eksempel i bønn.

KIRKENS LEDER

– Jeg synes det er naturlig at det blir en reaksjon på dette her. Hun begir seg ut på et område som, etter min mening, er spekket med grums, sier han.

– I tillegg kommer den faktoren at hun er kongelig og det innebærer helt klart et mye større ansvar.

Biskopet synes også at det hele er en delikat situasjon fordi kongen formelt er kirkens høyeste leder og Märtha er nummer fire i arverekkefølgen.

– Teoretisk er vi i den situasjonen at hun kan bli kirkens leder og man kan kort og godt ikke være det hvis man søker kontakt med de døde, sier biskopen.

LIV OG DØD

Mandag har flere biskoper gått ut og advart Märtha mot å kontakte de døde. Dette gjorde de etter at hun uttalte, i et intervju med Stavanger Aftenblad, at kontakt med de døde er mulig på samme måte som med engler.

– Jeg er enig med de andre biskopene i at det å søke kontakt med døde mennesker er noe de kristne aldri har gjort og ikke bør gjøre, sier Nordhaug.

– Hvorfor ikke?

– I den kristne verden tenker vi at de som er døde er i Guds hånd. De som lever, skal ikke søke kontakt med de døde. Det er et landskap hvor det finnes åndelige krefter som vi ikke skal oppsøke, sier han og viser til at Bibelen.

– Slik som Bibelen fremstiller det er det et skille, en grense, mellom liv og død. Den skal man ikke krysse. Med kroppen blir ånden til den døde borte, sier han og viser til den kristne gravferden.

– Gud vet om alle mennesker som har levd. Vi sier at vi legger avdøde i Guds hender og det gjør vi i den tillit og i den tro at der skal den være. Vi skal ikke søke kontakt med de døde, vi skal overlate dem til Gud, sier han.

KOMMERSIELL BRANSJE

– Det finnes åndsmakter i tilværelsen som ikke er gode og når vi åpner for kontakt, så vet vi ikke hva vi finner. Jeg er så pass skeptisk at jeg tviler litt på at det er realitet i det å snakke med de døde. I denne bransjen finnes det forferdelig mye tull og tøys, sier han og understreker at han ikke snakker spesifikt om Märtha.

– Ingen kan vite om dette er noe mediumet bare finner på. Når det tillegg er penger involvert, er det veldig lite gunstig.

– Hvem i all verden vet at det ikke er vås og ren ønsketenkning for å møte kundens behov?

Artikkeltags