Krystallklart OL-nei

Her et bilde fra ski-VM i 2011. Slike scener kan man også få i OL i 2022. Hvis det blir et ja da vel og merke.

Her et bilde fra ski-VM i 2011. Slike scener kan man også få i OL i 2022. Hvis det blir et ja da vel og merke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ni av Hordalands 16 stortingsrepresentanter sier nei til OL i Oslo 2022. Ingen sier klart ja. Syv vil ikke svare nå.

DEL

Finanspolitisk talsperson for Frp, Gjermund Hagesæter, har daglig kontakt med regjeringskontorene. Han er krystallklar:

–Jeg er helt klart imot en OL-søknad. Det blir heller ikke noe OL i Oslo i 2022, sier han til BA.

Hagesæter begrunner sitt synspunkt blant annet med særkravene fra IOC.

–Jeg vil heller bruke 35 milliarder kroner på uløste oppgaver i norsk helsevesen og til å bygge bedre veier. Dessuten liker jeg ikke særkravene fra IOC. De hører ikke hjemme i et demokrati, sier han.

Hagesæter tar dagens OL-møte i Høyre med knusende ro.

–Dersom det nå likevel skulle bli ja til OL-søknad. Vil Frp da vurdere sitt regjeringssamarbeid med Høyre?

–Det blir ikke noe OL i Oslo i 2022. Det føler jeg meg ganske overbevist om. Om det skulle bli flertall for statsgaranti til OL, vil vi prøve å finne en løsning slik at vi kan fortsette samarbeidet med Høyre. En slik hypotetisk situasjon vil være mulig å løse. Vi vil leve med Høyres standpunkt enten det blir ja eller nei. Det føler jeg meg rimelig sikker på, sier Hagesæter.

TO NEI I HØYRE-GRUPPEN

De fleste stortingsrepresentantene fra Høyre her i fylket er svært utydelige. Bare Ove Trellevik og Erik Skutle er klare motstandere:

–OL koster for mye penger, og det må gå lengre tid mellom hver gang vi arrangerer det. Vi må prioritere å løse de oppgavene vi har gått til valg på å løse, sier Trellevik.

Han får følge av Erna Solbergs egen vara, Erik Skutle:

–Nei, det blir for dyrt, og det går på bekostning av det vi faktisk vant valget på, sier han.

Peter Christian Frølich har ikke bestemt seg enda.

Sigurd Hille vil avvente sin konklusjon til etter gruppemøtet. Det vil også Torill Eidsheim. Øyvind Halleraker (H) vil heller ikke flagge sitt standpunkt nå.

LANDER PÅ «JA»

I ettermiddag skal stortingsgruppen til Høyre gi sitt råd til regjeringen. Partiet er delt, men det vil trolig være et klart ja-flertall, erfarer NTB.

Det innebærer at kulturminister Thorhild Widvey (H) får fullmakt til å gå videre med saken, men den endelige konklusjonen er likevel ikke gitt.

Det kan være at Erna Solberg og statsrådene hennes fra Høyre opplever den politiske kostnaden som for høy til å si ja, selv om signalene så langt går i en annen retning, ifølge NTB.

Skulle regjeringen ved dens flertall av Høyre-statsråder komme til Stortinget med en klar anbefaling om ja til statsgaranti, vil Arbeiderpartiet avgjøre saken.

KLAR MELDING

Ap har ikke tenkt å ta stilling til spørsmålet om statsgaranti før Høyre har bestemt seg og Stortinget har fått en sak til behandling.

Fra Hordaland får imidlertid partiledelsen klar melding:

Stjerneskuddet Jette F. Christensen sier dette:

–Som nestleder i Hordaland Arbeiderparti fronter jeg selvsagt det vedtaket fylkespartiet har gjort mot et OL i Oslo. Jeg kunne imidlertid ønske at vi kunne få til et OL på norske premisser og skjønner ikke at ikke regjeringen har satt inn tilstrekkelig diplomatisk skyts for å få til dette.

Også Per Rune Henriksen er klar:

–OL i Oslo blir et rent hovedstadsprosjekt. Der skal det bygges ut, mens andre nødvendige prosjekter utover landet blir satt på vent. Jeg står på vedtaket fra Hordaland Ap, og er imot, sier han.

Stordabuen Magne Rommetveit lar seg imidlertid ikke bøye av fylkespartiet:

–Jeg mener ingen ting om dette nå. Først må regjeringen legge frem sitt standpunkt. Deretter skal Ap-gruppen i Stortinget behandle saken.

–Men Hordaland Ap har sagt nei?

–Ja, jeg er klar over det, og det må selvsagt tillegges vekt. Jeg vil likevel avvente gruppens behandling av saken.

PARTIPISKEN

Hans kollega Ruth Grung drar frem partipisken:

–Jeg står bak årsmøtevedtaket i fylkespartiet. Det er vårt høyeste organ, og jeg mener at de tre andre representantene våre fra fylket er bundet av dette. Ikke bare det, vi skal aktivisere oss i tråd med innholdet i vedtaket, sier Grung.

Senterpartiets eneste representant fra Hordaland, Kjersti Toppe, sier klart nei til OL.

–Pengene må brukes på andre folkehelsetiltak, sier hun.

Venstres nestleder Terje Brevik vil vente:

–Som stor vinteridrettsnasjon bør Norge med jevne mellomrom ta på seg et arrangement som OL, men selvsagt ikke for enhver pris og på hvilken som helst vilkår. I respekt for det arbeidet og ressursene som er lagt ned i søknadsarbeidet, må jeg imidlertid se hva regjeringen kommer med til Stortinget av vurderinger, kvalitetssikringer og eventuell finansiering av ulike alternativ før jeg tar endelig stilling, sier han.

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, vil ikke utkalle seg om saken ennå.

–Regjeringen må først legge frem en sak for Stortinget før vi tar en beslutning. Det er stort engasjement i KrFs organisasjon, derfor er det besluttet at KrFs landsstyre skal inn før beslutning fattes.

Helge André Njåstad fra Frp er mot:

–Det er fryktelig mye penger og jeg er redd det vil gå ut over muligheten til å bruke penger på anlegg i resten av landet. Jeg vil heller prioritere veibygging enn et OL, sier han.

– Uansett om jeg treffer venner landet over som er kritiske, ender det opp med at de vil være med. De ber til og med om billetter, sier generalsekretær Inge Andersen.

– BRA FOR BERGEN

– Det er åpenbart at også Bergen vil dra store veksler på et OL i Oslo i 2022, sier generalsekretær – og bergenser – Inge Andersen til BA.

I ti år har han vært idrettens øverste ansatte i Norge. Nå opplever Håkonshella-mannen sine travleste dager.

Han skal forsøke å snu det norske folks nokså bastante OL-motstand. Om ikke annet skal han få med seg Stortings-flertallet på å satse på OL i hovedstaden om åtte år.

– Jeg er ydmyk overfor de politiske beslutninger som regjering og storting skal ta, men jeg håper vi kommer helt i mål med dette både nasjonalt og internasjonalt, sier Andersen til BA.

Om Norge sier ja, bestemmer IOC seg endelig 31. juli 2015.

– Hvorfor skal bergenserne si ja til OL?

– En av de helt åpenbare gevinstene er at jenter og gutter, om de kommer fra verdens beste OL-bygd Voss, eller fra det flotte skøytemiljøet i Fana, kan få oppfylt sine drømmer. Et OL vil også styrke de regionale kompetansentrene til Olympiatoppen, og dermed gi et løft for nye utøvere, trenere og ledere. Det vil skapes ny bærekraft for en av Norges fremste eksportartikler ved siden av olje og fisk – nemlig norsk toppidrettskultur, sier Andersen.

Han ser at han og de andre bak Oslo2022, kunne vært heldigere med utspillene sine.

– Vi kunne vært bedre på flere områder, men hovedproblemet vårt er at vi er blitt knyttet til gigantomanien til Putin og Sotsji OL, sier Inge Andersen.

Artikkeltags