Gå til sidens hovedinnhold

«Uperfekte piker» vil være en motvekt

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi vil inspirere folk til å være glad i seg selv som man er, sier Silje Økland (23).

Åpner du Instagram blir du bombadert av bilder av perfekte kropper av både menn og kvinner. Alt omhyggelig redigert med all slags filtre som danner et inntrykk av et liv i sus og dus.

På Facebook blir veggen din teppebombet av mennesker som skriver: «Ukens andre lange fjelltur og det er bare tirsdag i dag», «denne uken har jeg trent fem ganger» og «no pain, no gain».

Ikke det kjekkeste i verden hvis du selv synes livet er ganske kjipt, presset fra jobb og skole er stort og i grunnen har mest lyst til å legge deg i sengen med dynen over hodet.

Uperfekte piker

Det vil blogger og sykepleierstudent Silje Økland være en motvekt til.

Hun er en av 17 jenter bak profilen «Uperfekte piker» på Instagram, Snapchat og Facebook.

– Vi har ulik bakgrunn – fra modeller, mote- og sminkeeksperter, til langrennsløpere, ernæringsveiledere, osteopat og personlig trenere. Mange av oss har erfaringer med psykiske problemer, og har kjent på kampen om å prestere perfekt på alle mulige måter, sier Silje og legger til:

– Vi vil endre tankemønsteret hos dagens unge, ved å vise det ufiltrerte livet bak sosiale medier. Vi ønsker å treffe dem med et anspent forhold til trening, mat, venner, skole og ikke minst dem som har et usunt forhold til seg selv.

Bergensjenten håper åpenhet og søkelys på vanskelige livsspørsmål kan føre til større aksept for livets utfordringer for unge mennesker:

– Vi vil fortelle hva som skjer i kroppen når du prøver å strekke deg mot å bli den perfekte pike, når du presterer 110 prosent, i stedet for 80 prosent. Vi vil inspirere folk til å være glade i seg selv som den du er!

Bak fasaden

Økland mener det er viktig å tenke på at sosiale medier kun er en fasade:

– Med «Uperfekte piker» ønsker jeg at ingen skal føle at de er alene om noe. Når tabubelagte temaer blir snakket om, håper jeg at sosiale medier blir mer ekte og at vi viser hvordan ting er bak fasaden. For det er det sosiale medier er: En fasade.

– Hvor kommer motivasjonen din fra?

– Jeg har selv følt at jeg ikke var god nok, og vært min verste fiende, sier Silje Økland og forteller at hun selv har slitt med sykdommen IBS (irritabel tarmsyndrom) og angst.

– Da jeg åpnet meg om dette på snapchatten til «Uperfekte piker», fikk jeg flere hundre meldinger fra jenter og gutter som sa de har slitt med det samme, sier hun og fortsetter:

– Jeg har følt meg så alene, men nå skjønner jeg at mye ikke blir snakket om. Min motivasjon er derfor at flere skal føle at sosiale medier kan være en hjelper og venn. At vi står sammen, og at du ikke trenger å være alene.

Det å avsløre det som foregår bak egen fasade, har ikke bare vært enkelt for 23-åringen:

– Først opplevdes det som skummelt og rart, men nå føles det rett. Selv om jeg kan gjøre meg veldig sårbar, tror jeg på at hvis jeg klarer å hjelpe bare én, så er det verdt det, sier Silje Økland og legger til:

– Og slik det ser ut så er det ikke bare jeg som hjelper, men de hjelper meg også.

Selv har Økland begynt å snakke med flere av «Uperfekte Piker» sine følgere som hun utveksler tanker med.

– Og når de sliter, skriver de til meg. Det gir støtte for begge parter. Vi har blitt et lite samfunn og det føles sterkt å være en del av det, sier hun begeistret.

Godt mottatt

Bloggeren er overveldet over responsen prosjektet har fått:

– Responsen er utrolig og det viser at det vi snakker om, gir en følelse av samhold og verdighet, sier Silje Økland.

Det er mange som forteller om vonde ting, men det er så utrolig mange som forteller hvor bra de synes konseptet er.

– Mange av oss som står bak profilen virker kanskje perfekte på våre private medier. Med denne plattformen kan vi åpne opp for mer ærlighet og vise den ekte siden, sier hun og fortsetter:

– Vise at vi bare er mennesker og at det er det vi vil få frem på en positiv måte. Det er mange vonde historier og vi prøver å være optimister og skape håp, sier bergensjenten og tilføyer stolt:

– Vi har til nå over 12 000 følgere på Snapchat og 9500 på Instagram!

Økland presiserer at fokuset langt fra er å tjene penger:

– Alt er frivillig, og vi har blitt enige om å ikke tjene noe på det vi holder på med. Vårt budskap er først og fremst å skape samhold, sier Silje Økland, og understreker at de også vil nå ut til gutter:

– Grunde Myhrer, kjent fra «Paradise Hotell» og «Skal vi danse» har snappet for oss flere ganger, sist snakket han om drikkepress, sier hun om 21-åringen som flere ganger har fortalt at han ikke drikker alkohol.

Flere andre kjendiser har også ønsket å bidra:

– Alexandra Joner, Jorun Stiansen og Stine Hartmann hatt gjesteopptredener, og flere kommer, lover bergensjenten og forteller ivrig om veien videre:

– Vi planlegger oppstart av både nettside og andre prosjekter som skal gi de som følger oss en bedre forståelse og følelse av egenverd.

«Uperfekte piker»

Profil på Instagram, Snapchat og Facebook.

Drevet av 17 jenter, som blant annet er modeller, ernæringsveiledere, osteopater og personlige trenere.

Vil vise det ufiltrerte livet bak sosiale medier, for å være en motvekt til det perfekte inntrykket en ellers kan få på sosiale medier.

 

Kommentarer til denne saken