Kringkastingsprisen til TV 2s Eli Kari Gjengedal

Eli Kari Gjengedal bor i Bergen og stiller ofte opp for BA.

Eli Kari Gjengedal bor i Bergen og stiller ofte opp for BA. Foto:

Av

Værmeldinger på sognedialekt og nynorskspalter i Dagbladet er blant grunnene til at Eli Kari Gjengedal er utropt til vinner av Kringkastingsprisen 2018.

DEL

Prisen ble delt ut på direkten på TV 2 tirsdag. Det er styret i Kringkastingsringen som avgjør hvem som skal få prisen, som gis til en røst i eteren som utmerker seg med godt språk i radio eller fjernsyn, og som på en svært god måte bruker nynorsk eller dialekt i det daglige arbeidet.

I begrunnelsen for årets tildeling heter det at det er få ting som opptar nordmenn mer enn været.

– Da er det godt med trygge dialektbrukere som kan lose oss gjennom stormen. Det har årets prisvinner gjort i en årrekke, skriver Kringkastingsringen, som er en uavhengig organisasjon som jobber for å fremme bruken av nynorsk, norske dialekter og samisk i allmennkringkastingen og i norske medier for øvrig.

Prisvinneren er født i 1971 og kommer fra Leikanger. Hun er mest kjent som værmelder på TV 2 for Storm Weather Center, men har også vært innom NRK som programleder for programmet Værbitt.

– Hun har gjennom sitt yrkesliv stått støtt som en trygg dialektbruker. På klingende sognemål har hun meldt om regn, sol, sludd og frisk bris. I 2009 sang hun værmeldinga til melodien til Ola Tveiten, selvsagt på dialekt, og som del av markeringen av samenes nasjonaldag i februar, imponerte hun med å framføre værmelding på samisk, heter det videre i begrunnelsen.

Gjengedal har i tillegg i flere år hatt en fast spalte i Dagbladets helgebilag, til tross for at avisen praktiserer forbud mot nynorsk på redaksjonell plass.

Kringkastingsprisen er blitt delt ut siden 1978.

Artikkeltags