Salhuskvintettens yngstemann død

Salhus KulturdagBård Ose med deler av Salhuskvintetten gir ut samleplate.Karl Sjusen og Ole Mjelde.FOTO: Arne Ristesund

Salhus KulturdagBård Ose med deler av Salhuskvintetten gir ut samleplate.Karl Sjusen og Ole Mjelde.FOTO: Arne Ristesund

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ole Mjelde døde onsdag, 93 år gammel. Med ham er den siste gjenlevende av legendariske Salhuskvintetten borte.

DEL

– Det er livets gang, men vemodig likevel. Ole var den siste av en gruppe som har betydd og fortsatt betyr så mye for oss vestlendinger, sier Bård Ose. NRK-journalisten sto bak utgivelsen av LP-en «Salhuskvintettens 20 beste» i år 2000.

– Salhuskvintetten var popstjerner på 60-tallet og 70-tallet. Vi som vokste opp i denne perioden hørte like mye på dem, Ivar Medaas og Johannes Kleppevik som The Beatles og The Rolling Stones, sier Ose.

Han beskriver Mjelde som den fåmælte og beskjedne i kvintetten.

– Han var den rolige og sindige støttespilleren.

Salhuskvintetten hadde vært aktive i revysammenheng lenge da det tok av i 1962 med deres første plate, «Singel og sand». I 1973 ga de seg, etter 21 singler, fem LP-er, et utall konserter og radiospillinger. Deres siste opptreden var en gjenforening i 1986, i TV-programmet «Syng med oss» på NRK.

Ose forteller om innspillingen av «Singel og sand»:

Det var Rolf Wesenlund som hadde hørt dem på radio og han kom over fra Oslo for å gjøre opptak til plateselskapet Philips. Det skulle ikke bruke penger utenfor hovedstaden, så Wesenlund fikk låne utstyr fra NRK-lokalene som da lå i Kroepeliengården i sentrum. Karene tok utstyret med seg over gaten - og «Singel og Sand» og «Kast loss» ble spilt inn på et utpakningsrom på hotell Neptun, med en mikrofon og en Agra båndopptaker. Slik startet eventyret, den ferske singelen solgte over 30.000 eksemplarer.

«Gryta hennar mor» fra 1965 ble selve signaturlåten til kvintetten, en annen «landeplage» var «Da ska bli andre bollar når papen kjen heim» i 1965.

Platesalget var størst på Vestlandet, men kvintetten var populære landet over. De er registrert med 160.000 solgte plater, offisielt.

– Den gangen var platesalget utenfor det sentrale Østlandet bare delvis reoistrert, jeg regner med at Salhuskvintetten solgte nærere 300.000 plater i løpet av karrieren, sier Ose.

Artikkeltags