«Bergens tøffeste jente» med 8. mars-tale i Gaza

Sara Bell befinner seg for øyeblikket i Gaza. Hun er kåret til «Bergens tøffeste jente 2017».

Sara Bell befinner seg for øyeblikket i Gaza. Hun er kåret til «Bergens tøffeste jente 2017». Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sara Bell er kåret til «Bergens tøffeste jente». Onsdag taler hun kvinnenes sak i Gaza.

DEL
Jane Elisabeth Nordlund, Anna Kathrine Eltvik og Mariann Fossum fra Kvinneaktivistene i Bergen.

Jane Elisabeth Nordlund, Anna Kathrine Eltvik og Mariann Fossum fra Kvinneaktivistene i Bergen. Foto:

– Å beskrive henne er litt som å prøve å gå ut i spagat. Hun er en mangfoldig person med så mange jern i ilden, at det kan bli utfordrende å trekke frem bare en side ved henne, så da gjør vi et skjønnsomt utvalg, står det i begrunnelsen, før det nevnes en rekke kampsaker Bell har vært en del.

I år deles «Bergens tøffeste jente» ut for 23. gang, og prisvinneren er Sara Bell, leder for Fagforbundet Bergen. Hun fikk beskjeden av BA per telefon tirsdag kveld.

– Nei? Wow. Oi, dette er veldig overraskende. Bergen er jo en by full av tøffe jenter og kvinner, sier Bell over en litt dårlig telefonlinje.

Hun befinner seg for øyeblikket i Gaza sammen med Norsk Folkehjelp i forbindelse med deres solidaritetsprosjekt.

LES OGSÅ: Slik blir årets 8. mars-arrangement

LES OGSÅ: Krigsalarm i 8. mars-komiteen etter at menn fikk stemmerett

Taler kvinnenes sak

Onsdag skal hun holde en 8. mars-tale, og da BA ringte satt hun midt i appellskrivingen.

– Jeg sitter er med en voksen porsjon prestasjonsangst, men jeg kan ikke forestille meg et bedre sted å holde min appell, sier prisvinneren.

– Hva kommer du til å fokusere på i appellen din?

– Viktigheten av at kvinner finner sammen og krever rettigheter. Det finnes en enorm styrke i det. Privilegier som kvinner har tilkjempet seg må forsvares videre, og det gjelder i hele verden, sier Bell, som har besøkt og møtt mange mennesker i Gaza de siste dagene.

– Vi har stilt spørsmål til alle vi møter, både kvinner og menn, hvilke forventninger de har til det internasjonale samfunnet. Det eneste svaret vi har fått, er at de ønsker seg et normalt liv, forklarer hun.

LES OGSÅ: Turid (73) var Bergens første politikvinne i uniform

Ikke en del av årets arrangement

Hvert år deler Kvinneaktivistene i Bergen ut prisen «Bergens tøffeste jente» på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Denne prisen blir gitt til en jente Kvinneaktivistene mener har utmerket seg spesielt gjennom året som har gått.

Det har vært et fast innslag på kvinnedagen siden 1994, men slik er det ikke i år.

– Vi takket pent nei til det i år, sier Mariann Fossum i Kvinneaktivistene.

Forklaringen på dette er at Kvinneaktivistene fikk tilbud om å dele det ut på årets innearrangement, som er lagt til Salem. Noe de nektet.

– I vedtektene for å kunne leie står det at inntjeningen skal gå til formålene deres, og de er imot alt vi står for, som for eksempel selvbestemt abort og homofile rettigheter, sier Jane Elisabeth Nordlund.

– I tillegg er de Israel-venner, noe som ville blitt helt feil med tanke på hvem som får årets pris, tilføyer Mariann Fossum.

Lederen for 8. mars initiativet i Bergen, Vivian Skaten Nesse, opplyser overfor BA at Kvinneaktivistene også fikk tilbud om å dele ut prisen før utearrangementet på Torgallmenningen onsdag, men at de heller ikke ønsket det.

Blant dem som har mottatt «Bergens tøffeste jente»-prisen tidligere, finner man blant annet Hilde Boberg Andresen, Linn Kristin Engø, Annette Michelsen, Natasha Alijeva, Tonje Holtan og Ingebjørg Sivertstøl, Mette Løkeland og Oddny Miljeteig.

LES OGSÅ: Abortrettsforkjemper ble Bergens tøffeste jente

LES OGSÅ: Branns øverste sjef er en kvinne

Artikkeltags