– 10. juli demonterte vi og løftet ned spiret for å ta det videre til reparasjon. Etter en voldsom storm her i vår ble det litt bøyd, og vi har vært nødt til å rette på det. Spiret skal jo dreie med vinden, og den sto litt på halv åtte, for å si det sånn.

Det forteller Tor Morten Ommedal, leder i Akasia teknisk avdeling, en bedrift som vedlikeholder og restaurerer kirker og middelalderbygninger.

Mandag var været perfekt tilrettelagt for tilbakeplasseringen av værhanen, i motsetning til været som ødela den i vår. Og godt var det, da arbeidet med å montere den tilbake på kirken må utføres med høy forsiktighet og nøyaktighet.

Ommedal forteller at det kan være en vanskelig prosess.

– Det er en veldig høy og verdifull bygning og vi må være forsiktige. Dette bygget har en stor symbolverdi for Bergen og Laksevåg.

Demonteringen

Spiret, eller værhanen, ble i sommer kjørt til verkstedet til Akasia.

– Spiret er hovedsakelig laget i kobber, men er belagt med bladgull. For å gjøre minst skade måtte vi varme og så lodde spiret fra hverandre, rette akslingen og bytte kulelageret før vi kunne montere den sammen igjen. Bladgullet ble litt ødelagt, så vi har belagt de områdene som ble merket av arbeidet med nytt bladgull, forteller Ommedal.

I tillegg måtte det lages et helt nytt stykke som er sammenkoblingen mellom kirken og selve spiret. Arbeidet tok fire uker.

– Det høres kanskje ikke ut som en veldig tidkrevende jobb, men det tok tre-fire uker. Dette er et arbeid og en operasjon som krever stor nøyaktighet.

Stolte håndverkere

Selve tilbakemonteringen tok én dag.

– Vi er veldig stolte av å få lov til å utføre dette arbeidet. Laksevåg kirke er listeført av riksantikvaren og vi har stor respekt for arbeidet med slike bygninger, forteller Ommedal.