Gå til sidens hovedinnhold

Lærerstreiken starter i Bergen

Artikkelen er over 7 år gammel

To tredjedeler av Utdanningsforbundets medlemmer stemte nei til meklingsresultatet. Dermed kan titusener av lærere tas ut i streik. Streiken starter i Bergen mandag.

33 lærere ved Rothaugen skole vil bli tatt ut i streik allerede mandag.

Dette blir den eneste skolen i Norge som bli tatt ut i første omgang. Dette gjør Utdanningsforbundet for å markere at streiken er startet, men at Rothaugen blir tatt ut vil ikke få særlige konsekvenser for lærere, elever eller skolens drift.

– Jeg er ikke overrasket over resultat. Helt siden meklingsskissen ble lagt frem, har det vært dårlig stemning hos våre medlemmer. De føler at KS har tråkket på dem, sier leder Utdanningsforbundet i Bergen Bjarne Mohn Olsvold.

AVSLUTTET

Uravstemningen i Utdanningsforbundet er for lengst avsluttet, men resultatet ble først offentliggjort av Riksmekleren klokka 12 onsdag. Lærerne i forbundet har gått imot forslaget, som innebærer en omstridt arbeidstidsavtale.

Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i det såkalte KS-tariffområdet slutter seg dermed til de tre andre lærerorganisasjoner som har bestemt seg for å streike i protest mot meklingsresultatet. Konflikten om ny arbeidstidsavtale kan derfor resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik dersom partene ikke finner en løsning.

STOR STEIKEVILJE

Lærer og plasstillitsvalgt ved Rothaugen skole, Roar Ulvestad, sier til BA at dagens resultat gjenspeiler engasjementet fra lærerne. Selv vil han ikke ut med hva han stemte under uravstemningen.

– Nei-siden har vært veldig tydelig og engasjert, sier Ulvestad som er en av 33 lærere som er tatt ut i streik.

Han sier det er naturlig at streiken blir satt i gang umiddelbart.

– Det er vel også en symboleffekt i at det er en av bergens største skoler som er blitt tatt ut i streik.

Ulvestad sier at lærerne kommer til å stå streikevakt fremfor å planlegge undervisning dersom partene ikke er kommer til enighet i løpet av sommerferien.

– Jeg synes det er vanskelig å spå om det blir storstreik ved skolestart. Det er lov å håpe på besinnelse hos arbeidsgiver i løpet av ferien, sier han.

Ulvestad sier det er stor streikevilje blant lærerne.

TROR STEIKEN BLIR LANGVARIG

Mohn Olsvold sier at målet med denne streiken er at KS skal komme tilbake igjen til fohandlingsbordet.

– Når det skjer er mest opp til KS. Vi håper selvfølgelig å ende opp med en løsning som lærerne er fornøyde med, men er innstilt på at det kommer til å ta tid.

Han sier at dersom partene ikke er kommet til enighet i løpet av sommerferien, er det helt naturlig å trappe opp streiken blant medlemmene.

– Hvordan kunne Utdanningsforbundets sentralstyre si ja til en avtale som det viser seg at to tredjedeler av medlemmene er i mot?

Jeg tror nok sentralstyret har overvurdert tillitsforholdet mellom lærerne og KS, både nasjonalt og lokalt. Tillitsforholdet er tynnslitt, sier Mohn Olsvold.

4791 MEDLEMMER I BERGEN

Utdanningsforbundet har 4791 medlemmer i Bergen innenfor det aktuelle tariffområdet (KS). Disse jobber i Bergen kommune og i Hordaland Fylkeskommune (Videregående skoler innenfor kommunegrensen)

I Hordaland har forbundet 10349 medlemmer. Disse jobber i primærkommunene og Hordaland fylkeskommune (alle videregående skoler i fylket)

– SKUFFENDE

Forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS synes det er skuffende at lærerne i Utdanningsforbundet i en uravstemning har sagt nei til meklingsresultatet fra mai.

– Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier Sundnes.

Både kommunene og fylkeskommunene, samt 37 av de 40 arbeidstakerorganisasjonene KS forhandler med, har sagt ja til meklerens forslag til løsning, og endringene vil bli iverksatt for disse.

7,5 TIMER DAGLIG

Utdanningsforbundets medlemmer stemte over hele lønnsoppgjøret, ikke bare arbeidstidsavtalen.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka, og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

LO-forbundet Skolenes landsforbund har sagt nei til skissen og tok 10. juni ut fem medlemmer i streik på Karmøy. Musikernes Fellesorganisasjon avviste også meklingsresultatet i slutten av mai, og seks medlemmer har vært i streik siden 11. juni.

LEKTORER STREIKER FRA SKOLESTART

Tirsdag kveld kom beskjeden fra Norsk Lektorlag om at også de sier nei til avtalen, og lektorer fra flere skoler kommer til å bli tatt ut i streik etter sommerferien.

Til sammen rundt 94.000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, rundt 60.000 og 16.000 jobber henholdsvis i grunnskolen og videregående skole. 13.400 barnehageansatte og 4.400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner er ikke omfattet av arbeidstidsavtalen, men også de stemmer over hele meklingsresultatet. (©NTB)

Kommentarer til denne saken