Landstrøm er et strømanlegg på land som gir elektrisk kraft til skip som ligger til kai. Dette fører til mindre forurensning og støy, ettersom skipene kan slå av dieselaggregatene når de ligger til kai.
– Dette er en stor dag for oss. At vi har fått på plass finansieringen av anlegget til Hurtigruten er positivt. Det er et godt bidrag for byluften i Bergen. Hurtigruten ligger inne fra fem og en halv til åtte timer om dagen, så det er et stort fremskritt å få ren landstrøm, smiler konstituert havnedirektør Ulrik Jørgensen.
Onsdag kom beskjeden om at Enova har gitt støtte til 22 landstrømprosjekter på landsbasis. Hurtigruteterminalen i Bergen får altså 6,7 millioner i støtte.
– Vi har tatt sjansen og allerede inngått kontrakt med en leverandør. Anlegget kommer til å være i drift i april 2017, opplyser havnedirektør Jørgensen.
– Et positivt bidrag
– Dette er et positivt bidrag til den lokale luftkvaliteten, sier Even Husby, miljørådgiver i Bergen og Omland Havnevesen.
Han sier fire hurtigruteskip er klargjort for landstrøm, og at ytterligere fem hurtigruteskip skal gjøre det samme.
– Hurtigruteprosjektet er en viktig symboleffekt. Det er et nasjonalt flaggskip, og at de gjør et slikt tiltak og jobber mot havnene for en slik løsning baner veien også for andre, sier Husby.
Avslag på større prosjekt
Bergen og Omland Havnevesen hadde også en søknad hos Enova om et større prosjekt for å bygge landstrøm for offshoreskip, men den fikk de ikke gjennom.
– Vi innser at det vi ønsket å realisere var for dyrt i forhold til tildelingen fra Enova. Vi leverer inn en ny søknad til Enova til våren der vi skalerer ned ambisjonen vår, forteller Husby.
Nå til vinteren skal de for egen regning leie inn et landstrømanlegg som kan ta tre offshoreskip parallelt.
– Det står omtrent i forhold til det vi forventer av kunder på en maksdag, opplyser Husby.