Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot hardtrening under giftlokket

Lungelegen advarer

Artikkelen er over 5 år gammel

Lungelege og fotballtrener Sverre Lehmann fraråder barn og unge hard fysisk trening i kald og sterk forurenset luft.

– Barn og unge bør ikke utsettes for kondisjonstesting eller annen tøff trening i dårlig luft. Barn har lunger under vekst, og immunforsvaret deres er ikke ferdig utviklet. I verste fall kan trening i svært forurenset luft utløse astma eller bronkitt, sier seksjonsoverlege Lehmann ved Haukeland universitetssykehus til BA.

Kjør en lang oppvarming

I går ettermiddag viste målerene på Danmarks plass, Loddefjord og ved Rådhuset gult, det vil si moderat helsefare. I går kveld lyste det rødt på Danmarks plass.

– Jeg vil ikke fraråde barn å trene, snarere tvert imot, men jeg håper idrettsledere og trenere kan være litt bevisst om hvordan de legger opp treningene denne uken.

Fem spesielle datokjøringsproblemer: – Hva skal vi gjøre hvis...? 

– Slik som været er nå, er det lurt å ta det litt rolig. Kjør en forsiktig og litt lang oppvarming. Skal du trene fotball, kan det være greit med en teknisk økt, sier Lehmann, som selv skal trene Nymarks gutter 14 i dag.

 

– Det blir nok en rolig økt. Nymark idrettsanlegg ligger i en «kuldegrop». I tillegg fyres det massivt med ved i området rundt treningsfeltet. Det fører til forurenset luft i tillegg til det som siver inn fra trafikken, påpeker han.

Han viser at det er vanskelig å vite hvor forurenset luften er, da det ikke finnes målere på de ulike idrettsanleggene.

Lungelege: Kronisk syke kan få anfall av forurensingen 

– Men de fleste idrettsledere kjenner sitt eget lokalområde og kan gjøre sine vurderinger. Jeg mener de bør tilegne seg kunnskap om hva hard trening i forurenset luft kan føre til. På dager med sterk luftforurensing er det uansett lurt å være forsiktig. Er det dårlig luft på idrettsanlegget kan man vurdere å trene på et annet sted slike dager, som Fløyen, Ulriken og Isdalen er fine steder å dra til, med mindre forurensning enn nær trafikkårene under «lokket», sier han.

Kronisk hoste hos barn

Lehmann er tydelig på at barn er mer utsatt enn voksne.

– Når vi trener, går det mer skadelig luft inn og ut av lungene enn ved vanlig aktivitet. Barn puster, i forhold til kroppsstørrelsen, mer luft inn og ut av lungene sine enn voksne, derfor er de spesielt utsatt, forteller han.

Lehmann, som også er 1.-amanuensis ved Universitetet i Bergen, viser også til vitenskapelige studier som slår fast at svevestøv fører til kronisk hoste og bronkitt hos barn som bor i byer.

– Vi vet også at lungekapasiteten til barn i byer blir noe redusert, sier lungeeksperten.

Kommentarer til denne saken