– Det eneste jeg kan ense som ligner skyer på himmelen, er flystriper. Slik vil det være til og med fredag, forteller vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Lars Andreas Selberg onsdag ettermiddag.

Det er rolige vindforhold, kuldegrader, ingen nedbør og strålende sol. Det er under slike forhold det er fare for inversjon, noe det også har vært både tirsdag og onsdag.

Inversjon fører til at toppen av luftlaget fungerer som et lokk. Når luften på bakkenivå ikke blir blandet med frisk luft, kan det føre til dårlig luftkvalitet.

Det er ventet inversjon til og med fredag.

– I sterkt trafikkerte områder vil det være dårlig luftkvalitet i periodene med inversjon. Det vil også ta seg opp på ettermiddagen og utover kvelden på grunn av mye vedfyring, forklarer Selberg.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Fare for helsefarlig luft

Mandag meldte Bergen kommune at det denne uken er ventet moderat luftforurensning og fare for høy luftforurensing i sterkt trafikkerte områder, fra og med tirsdag til fredag.

Kommunen følger situasjonen tett, og er i tett dialog med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Onsdag lyste det oransje på Danmarks plass mellom klokken 07 og 12-tiden. Det samme gjorde det også tirsdag. Da lyste den også oransje igjen på ettermiddagen og litt utover kvelden.

Det er NO2-verdien som har gjort utslag på luftmåleren på Danmarks plass. NO2, eller Nitrogendioksid, kommer av eksosutslipp fra veitrafikk. Det kan også komme fra utslipp fra industri eller skipstrafikk.

Ingen strakstiltak fra torsdag

Dersom det er varslet høy luftforurensning i to dager eller mer, kan det bli innført strakstiltak. Disse tiltakene går på forhøyde bompengetakster og gratis kollektivtilbud.

Klimabyråd Julie Andersland (V) forteller at det ikke vil bli innført strakstiltak fra torsdag av.

– Etter varselet vi har fått fra meteorologisk institutt i dag, som viser at det vil bedre seg til helgen, har vi ikke tatt noen beslutning på å innføre strakstiltak nå, sier Andersland.

Selv om vi nå er inne i en tørr periode, kan vi allerede til lørdag se en endring.

– Det er et lavtrykk som beveger seg over Storbritannia nå. Det fører med seg en vindøkning, forteller Selberg.

Prognosene er foreløpig usikre, men det vil bli en del vind og kanskje noe nedbør.

– Men kan du lov oss noe snø på julaften?

– Det er nok altfor tidlig. Over helgen kan det gå begge veier. Hvis du vil være garantert snø, ville jeg dratt på fjellet, sier meteorologen.