Lykke-Line ble funnet utsultet i en leilighet

Artikkelen er over 3 år gammel

Søsteren ble funnet i samme leilighet - sultet i hel. Lykke-Line kjemper nå for livet.

DEL

Torsdag kom en huseier til Dyreklinikken Bergen Vest med to små katter han hadde funnet innelåst i leiligheten han leier ut. Den ene katten var død, mens den andre var i så dårlig forfatning at den erfarne veterinæren Christa von Erpecom begynte å gråte.

– Jeg har aldri sett en så tynn katt før, sier hun om den lille huskatten «Lykke-Line» som nå får all mulig pleie for å forhåpentligvis komme seg til hektene igjen. Da hun kom inn og fikk næring var hun så sliten og avmagret at hun sjanglet og falt når hun prøvde å gå. Den veide da 1,2 kilo.

UKER UTEN MAT

Huseier låste seg torsdag inn i leieboerens leilighet, da han over lengre tid hadde forsøkt å få tak i vedkommende uten hell.

– Jeg tror de må ha vært uten mat i noen uker. Muskelmassen er helt borte, og det er det siste som forsvinner, sier Erpecom.

Klinikken vet ikke hva som er årsaken til at de to kattene har vært overlatt til seg selv, men frykter det verste.

– Det ser ut som noen bare har reist fra dem, sier dyrepleier Mari Skare Furuseth.

– Det er jo helt tragisk. Jeg blir så sint, sier von Erpecom.

Den siste tiden har det litt avdekket flere tilfeller av grov mishandling av dyr.

FRYKTER TREND

De siste årene har klinikken opplevd en endring i folks behandling av katter. Mens det for noen år siden fikk inn mengder av katter som eierne ville avlive, virker det som folk nå har funnet alternative metoder.

– Nå har mange begynt å dumpe dem på ulike måter isteden, sier Furuseth.

De to mener folk på tross av katter omtrent blir kastet etter dem, må tenke nøye gjennom forpliktelsene og ansvaret det medfører å ta til seg en katt.

– En katt kan leve i 20 år, og er ikke et ansvar du bare har et par år. Og selv om katten er gratis når du henter den, er det flere utgifter du må ta med i budsjettet i disse årene, sier veterinæren.

– Du må planlegge og ta 100 prosent ansvar. Om ikke er det en eneste stor spøk, fastslår Furuseth.

KREVER HARDE STRAFFER

De som jobber hos Dyrebeskyttelsen avdeling Bergen og Hordaland gråter hver dag, og dessverre er det ingenting som lenger sjokkerer dem.

– Det er uforståelig og forkastelig at mennesker kan gjøre så grusomme ting mot dyrene. De kan ikke ha empati eller følelser for noe annet enn seg selv, sier leder Inger Johanne Graff.

Hun mener dumping og mishandling av dyr kommer til å bli en forsterket trend om ikke dyremishandling blir straffet hardere.

– Politiet må slå hardere ned på slikt og statuere at dette ikke er akseptabelt. Om ikke får vi aldri slutt på det. Tenk på all den lidelsen dyrene må gjennom på grunn av mennesker. Det vi ser en nok bare toppen av isfjellet.

– IKKE MAT KATTEN UTE

Hun tror mange dyreeier vil komme tilbake fra ferie og oppdage at de har mistet katten sin.

– Dyr skal ikke mates ute, det er noe av det verste man kan gjøre. Det tiltrekker andre dyr, maten blir spist av andre, og kattene vandrer videre. Uten chip og ID-merking er det vanskelig å finne igjen eieren. Reiser, selv for en helg, bør katten være inne og noen bør komme å gi den mat og lufte den.

På klinikken blir Lykke-Line nå forsøkt foret opp, og om hun kommer seg til hektene igjen vil Dyrebeskyttelsen avd. Bergen og Hordaland stille som fosterhjem og prøve å finne et nytt hjem til henne.

Men om Lykke-Line vil klare seg, er ennå usikkert.

– Man vet aldri når de har gått så lang tid uten å mat. Når de da først får næring, kan organene svikte, sier Furuseth.

Artikkeltags