Gå til sidens hovedinnhold

Må kjempe om Peter

Artikkelen er over 17 år gammel

Ole-Jacob Abrahams russiske kone stakk til Moskva med deres vesle sønn Peter. Fem måneder senere hindrer retten ham fortsatt å bruke sin egen leilighet på Landås.

Samlivsbruddet har blitt et sant helvete for osingen Ole-Jacob Abraham (34).

– Jeg tror de fleste ville mistet nattesøvnen av dette. Jeg føler at alle offentlige instanser tar hennes parti, sier han oppgitt til BA.

I dag sitter Abraham på Os uten kontakt med sønnen Peter, uten adgang til sin egen fireroms leilighet på Landås, og ødelagt økonomi. Advokatutgiftene nærmer seg 100 000 kroner, og han er tvunget til å bo hos sin parkinsonrammede, pensjonerte far.

I mellomtiden disponeres Abrahams bolig i Gerhard Grans vei av konens russiske venner, som betaler husleien.

DESPERAT I MOSKVA

Her er Abrahams versjon av dramaet:

3. juli 2003 avgjør Bergen tingrett at Abrahams fraseparerte, russiske kone (33) skal ha bruksrett til Abrahams leilighet, fordi kvinnen ikke har økonomi til å finne seg noe annet. Dette til tross for at hun har en solid sparekonto og fri rettshjelp.

Samtidig må Abraham, som er uten formue, ut med nærmere 10 000 kroner i månedlige advokatutgifter, og 6000 for lån og andre utgifter på leiligheten han selv er eneeier av, men ikke får benytte.

I august i fjor, uten forvarsel, reiser konen til Moskva med sønnen - med Bergen tingretts samtykke. Abraham har tre ganger dratt til Russland det siste halvåret i forsøk på å treffe sin snart to år gamle sønn. Resultat: Ett møte som varer i halvannen time, etter avtale med barnevernet i Moskva.

Historien starter i samme by for seks år siden. Abraham studerer russisk mellomfag og russisk historie, og treffer konen gjennom felles kjente. I 1999 gifter paret seg, og bosetter seg i Bergen sammen med hennes datter (9) fra et tidligere ekteskap. I februar 2002 får de en sønn sammen.

Allerede i mars året etter blir Abraham og konen separert.

KASTET PÅ GLATTCELLE

Flere instanser, deriblant Krisesenteret og barnevernet i Årstad bydel, utformer rapporter som er svært lite fordelaktige for 34-åringen fra Os. En av rapportene er også oversatt til russisk.

Konen beskylder mannen for mishandling, senere innbrudd og tyveri, og Abraham motanmelder konen for falsk forklaring og legemsbeskadigelse. Hun hevder at Abraham er psykisk syk og ute etter å drepe henne.

Resultatet blir at politiet henter Abraham og putter ham på glattcelle i 22 timer. Dette skjer 21. april i fjor. I etterkant er Abraham sykmeldt i åtte måneder.

Voldsanklagene er nå henlagt av Riksadvokaten etter bevisets stilling, men dramaet fortsetter i retten. Saken var opprinnelig berammet i desember, men er utsatt til våren.

Ole-Jacob Abraham har aldri tidligere vært i klammeri med politiet, aldri vært til behandling og en psykiatrierklæring som BA har fått tilgang til, erklærer ham frisk og ressurssterk.

– Ved å spre usanne rykter om familievold og psykisk sykdom, kan kvinner oppnå fordeler og posisjonere seg i forhold til omsorg for barn og deling av bo, er Abrahams påstand.

UTREISEFORBUD

Abraham stevner konen for Bergen tingrett for å få tilbake leiligheten og omsorgen for sin sønn. To måneder senere begjærer Abraham utreiseforbud, fordi konen i mellomtiden havner i rettslig tvist om datteren med sin russiske eksmann i hjemlandet. 18. august reiser konen uten forvarsel til Moskva.

Ti dager senere godtar tingretten utreisen, mot forsikringer om at russerinnen akter å vende tilbake til Norge. I dag, fem måneder senere, bor hun fortsatt i sin fars leilighet i Moskva.

– Jeg har saksøkt henne i Russland for å oppheve ekteskapet og få daglig omsorg for Peter. Men hun motsetter seg skilsmisse til tross for beskyldningene om mishandlingen, og saboterer samværsretten, påstår Abraham.

Etter hva BA erfarer mottar kvinnen i Moskva 14 000 kroner i overgangsstønad, barnetrygd og kontantstøtte fra Årstad trygdekontor for seg selv og de to barna. Beløpet er svimlende i et land der en tredjedel av befolkningen lever på mindre enn 450 kroner måneden.