Målfolket vil ha nynorsk-BA

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bergen Målungdom mener BA opprettholder fordommer om nynorsken.

DEL

- Nynorsk bør være førstevalget i BA, sier nyvalgt leder i Bergen Målungdom Lovise Nilssen Hole.

I går morges delte Hole og fem andre aksjonister fra Bergen Målungdom ut løpesedler utenfor BA-huset. Kravet fra målungdommene er at nynorsk må få slippe til på redaksjonell plass i avisen.

- BA selger mange aviser i nynorskområder, likevel er det nynorskforbud i redaksjonen. BA burde være et godt forbilde for nynorskbruk i Bergen, mener Hole.

Nestleder Mathias Hunskår Furevik fortsetter skytset mot avisen.

- BA opprettholder fordommer om at nynorsk ikke passer i byen. Men bergensdialekten er nærmere nynorsk enn dialekten i en del nynorskområder, påpeker han.

«Nynorskfolket har meir sex» og «Bergensarane vil ha BA på nynorsk "» var to av påstandene på løpesedlene målungdommen delte ut.

- Det er rent oppspinn. Hensikten var å få oppmerksomhet. Vi ville vise at tabloide formuleringer gjør seg bedre på nynorsk, sier Furevik.

- Men vi kan sikkert lage undersøkelser som viser at bergensere vil ha BA på nynorsk, spøker Hole.

De to målungdommene understreker at de mener alvor.

- BA er jo en gammel arbeideravis som har engasjert og gått i spissen tidligere. Det bør dere gjøre nå også, selv om summetonen skulle bli nedringt av sinte lesere, oppfordrer Furevik.

- Vi ønsker å skape debatt, og å gjøre folk bevisst på hvilke rettigheter og valg de har i forhold til språk, sier Hole.

Bergen Målungdom har også startet underskriftskampanje for nynorsk i BA på nettsiden opprop.no.

- Den vil vi ha gående til avisen kapitulerer, sier Furevik leende.

Artikkeltags