Mann vasket håret på bibliotek-do

Bergen bibliotek har inngang i kjelleren like ved Bergen storsenter, hvor det vanker en del rusmisbrukere. En av disse brukte lørdag herretoalettet til å vaske håret sitt.

Bergen bibliotek har inngang i kjelleren like ved Bergen storsenter, hvor det vanker en del rusmisbrukere. En av disse brukte lørdag herretoalettet til å vaske håret sitt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Han sa han gjorde det hver dag, sier Johanne Magnus. Nå har biblioteket styrket vaktholdet.

DEL

– Jeg satt i kjelleren på biblioteket og leste aviser. Så kom det plutselig noen lyder fra herretoalettet, begynner Johanne Magnus.

Det viste seg at en mann hadde tatt i bruk biblioteket som sitt eget private bad. Nå drev han og vasket håret.

– Og han nektet å komme ut, sier Magnus.

– VASKET SEG HVER DAG

De ansatte på biblioteket mente det var lurest å tilkalle en vekter.

Etter litt om og men kom den nyvaskede motvillig ut døren.

– Han sa han pleide å vaske håret sitt der hver dag. At det var noe problem, kunne han ikke skjønne. Han syntes nok det var litt mange regler på biblioteket, sier Magnus, og legger til at mannen virket nokså beruset.

MORGENSTELL IKKE VANLIG

Merete Greve Løberg, avdelingsleder på Bergen bibliotek, var på jobb i dag.

– Jeg var ikke til stede da det skjedde, men det stemmer at vi hadde en slik episode. Men det er ikke så vanlig at folk bruker biblioteket til morgenstellet sitt, sier hun.

Da BA.no ringte, trodde hun først det dreide seg om en stjålet PC. For hårvasken på toalettet var ikke den eneste hendelsen på biblioteket i dag.

– Det er mange som har med seg laptopene sine og sitter og jobber her. Da kan ett toalettbesøk være nok. Det skjedde i dag. En uheldig låner var på toalettet, og da var det en eller annen som så sitt snitt og stjal PC-en, forteller hun.

HAR FÅTT FLERE PROBLEMER

– Vi har dessverre en del tyverier på biblioteket. Det er veldig trist, og det skjer oftere og oftere, sier Greve Løberg.

På biblioteket tror de økningen i uheldige episoder kan henge sammen med at politiet nylig har gjennomført flere aksjoner i Nygårdsparken, slik at rusmiljøet er blitt mer spredt.

Biblioteket har sett seg nødt til å styrke vaktholdet:

– Vaktselskapet vårt kommer nå flere ganger daglig for å patruljere. I alle etasjene. Politiet er også ofte innom, både i sivil og uniform. Dette er tiltak som er satt i verk den siste måneden, sier hun.

MENER VAKTHOLD HJELPER

Døren inn til bibliotekkjelleren ligger like ved inngangen til Bergen Storsenter – et kjent tilholdssted for rusmisbrukere.

– Det er jo en kjent sak at vi ligger midt i smørøyet. Og det er et problem for oss. Vi er en institusjon som er for alle, og da tiltrekker vi også alle grupper mennesker, sier Løberg.

– De fleste som bruker biblioteket er helt vanlige, kjekke folk. En del bruker aviskjelleren som varmestue. Og så er det noen som oppfører seg på en måte som er forstyrrende for andre brukere, sier hun.

– Har det hjulpet å øke vaktholdet?

– Ja, vi synes det. Dette går jo i bølger, men vi mener det har hatt effekt, sier Løberg.

Artikkeltags