Mannen bak Mekka er død

Slik så Mekka-butikken i Nygårdsgaten ut i 1998.

Slik så Mekka-butikken i Nygårdsgaten ut i 1998. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Einar Nistad ble 79 år.

DEL

Einar Nistad (1932-2011) etablerte lavpriskjeden Mekka i 1967 med en butikk i Skostredet som den første. Med årene vokste Mekkakjeden sakte, men sikkert.

I 1975 var det fire butikker som samlet hadde en omsetning på seksti millioner kroner.

HØY MARKEDSANDEL

Veksten fortsatte og i 1992 hadde Mekkakjeden en markedsandel i dagligvaremarkedet i Bergen på 25 prosent. Oppskriften var storinnkjøp, lagerhold, bakeri og grossistselskap som bidro til en samlet omsetning på 700 millioner kroner.

Da Mekka ble videre solgt til Hakon-Gruppen, brukte Nistad pengene til å investere i en rekke selskaper og virksomheter.

Nistads eldste datter, Birgit Nistad, overtok driften av selskapene som i 2006 ble fusjonert. Navnet ble endret til Nistad Gruppen som i dag har virksomhet innenfor eiendom, shipping, energi, miljøteknologi og tradisjonell industri.

LURT

De siste årene har Einar Nistad hatt nedsatt helse. Dagligvaremillionæren ble utsatt for bedrageri.

I mars ble Fortuna-trioen Ole Z. Børresen, Frode Trollebø og Knut Strk-Johansen dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett for bedrageri, utroskap og hvitvasking av nær 100 millioner kroner.

DN skriver at blant de mest alvorlige forholdene er bedrageriet av den aldrende Nistad. Under rettssaken kom det frem hvordan de tre forledet Nistad til å overføre 15,6 millioner kroner til selskaper de selv kontrollerte. Nistad skal ha trodd at han investerte i ulike teknologiprosjekter.

Ifølge Økokrim ble imidlertid pengene benyttet til blant annet privat forbruk og gjeld. Trioen har anket dommen.

Artikkeltags