– Fantastisk gøy. Vi skal ikke ha Vipps-aksjon blant bergenserne for å dekke underskudd, sier daglig leder Bernt Bucher Johannessen i Hanen til BT.

Hanen er næringsorganisasjon for bygdeturisme. I samarbeid med Norsk Gardsost og lokale og internasjonale partnere, ønsket Hanen å arrangere World Cheese Awards 2018 i Bergen.

Og under årets oste-VM i London ble det offentliggjort at Bergen skal arrangere verdensmesterskapet i ost neste år.

Norge blir dermed det første skandinaviske landet som får arrangere mesterskapet.

– Når verdens beste osteprodusenter kommer til Bergen neste år, får vi vist frem byen og satt fokus på lokalmat og bergenske mattradisjoner. Vi er opptatte av å satse på matbyen Bergen både for å gjøre bergenserne mer bevisste på all den gode maten som produseres her, og for å gjøre byen vår enda mer attraktiv for besøkende, sier næringsbyråd Julie Andersland.

Les også: Fanaosten konkurrerer i VM i London

Får støtte fra kommunen

Bergen kommune bevilger 450.000 kroner til arrangøren til gjennomføring av både selve konkurransen, og arrangementene der byen befolkning inviteres inn.

3000 oster fra cirka 30 land vil bli bedømt i konkurransen av internasjonale dommere.

Byrådet legger vekt på at oste-VM vil involvere publikum.

– Oste-VM vil være positivt både for Bergen som arrangementsby, og for næringsutvikling og oppmerksomhet rundt lokalmat og mattradisjoner. Arrangementet støtter målsettingene til Bergen kommune som UNESCO-matby på en god måte, sier Julie Andersland.

Under årets konkurranse i London klarte ingen norske oster å kvalifiserte seg til superfinalen der verdensmestertittelen blir utdelt, ifølge NTB.