Gå til sidens hovedinnhold

Måtte avvise jenter

Artikkelen er over 7 år gammel

Smekkfullt på realfags-messe. Nå vil arrangøren finne ut om messen påvirker ungdommenes yrkes- og utdanningsvalg.

Så mange ville delta på Maritimt Forum og Vilvite's jentearrangement at ikke alle fikk plass.

– Det kan være at trenden med at jenter er mindre interessert i realfag har snudd litt, men det har nok også noe med at vi har blitt flinkere til å markedsføre og at arrangementet begynner å bli kjent, sier Line Andersen, prosjektleder i Maritimt Forum Bergensregionen, til BA.

220 jenter var påmeldt til arrangementet «Et hav av muligheter» tirsdag kveld. Det var så mange at arrangøren ble nødt til å sette et tak, selv om flere ville være med.

– BLIR MER AKTUELT

Målet med arrangementet er å få flere jenter til å ta realfag på videregående og velge jobber innenfor maritime næringer. Arrangementet er både for ungdomsskoleelever og elever i den videregående skolen.

– Det handler først og fremst om at bransjen trenger arbeidskraft, og da må vi ha flere jenter, sier Andersen.

– Det er typiske manne-jobber som blir mer aktuelle for oss når vi ser at det finnes andre damer som har jobben, sier Hanne Foshaug (15).

Hun var på arrangementet sammen med venninnene Kamilla og Kristin. De vurderer alle å ta realfag på videregående skole.

VALGTE UTRADISJONELT

Gry Offernes er én av dem som har valgt et yrke på tvers av forventninger. Det holdt hun foredrag om under tirsdagens arrangement.

Da hun begynte som plattformsjef, visste alle i Statoil hvem hun var, fordi det var så få kvinner. Fortsatt er det en lav andel av plattformsjefene i Statoil som er kvinner.

– Jeg vil tro det er rundt 12 prosent som er kvinner. Vi ser at det er i ferd med å utjevne seg på land, men offshore er det fortsatt en mye høyere andel som er menn, sier Offernes.

Hun jobber i dag som produksjonssjef, sjef for alle plattformsjefene, og har jobbet i Statoil i tjue år.

– De i barnehagen ble veldig bekymret for hvordan det skulle gå med barna mine da de fikk vite at jeg skulle jobbe offshore.

Offernes forsikret de ansatte i barnehagen om at de skulle gå helt fint at mannen hennes hadde ansvaret i perioder.

– Da jeg kom for å hente en ukes tid etterpå, kunne de barnehageansatte overrasket fortelle at barna hadde fått med seg matpakke hver dag, forteller hun.

Hun tror arrangementer som «Et hav av muligheter» er viktige for å rekruttere flere kvinner til bransjen.

SKAL UNDERSØKE MESSENS BETYDNING

«Et hav av muligheter» har vært arrangert til sammen tre ganger under sitt nåværende navn. Hvorvidt deltakerne faktisk velger utdanningsvei og yrke slik arrangøren ønsker, og om deltakelsen på messen faktisk påvirker valget deres, er uvisst.

– Men vi er i gang med en spørreundersøkelse blant tidligere deltakere for å finne ut hva deltakerne velger videre og i hvilken grad dette arrangementet har noe å si, sier Andersen.

PÅ ANDRE SIDEN AV BORDET

Nina Nytting deltok på messen da den, under et annet navn, ble arrangert for fire år siden. Det ble avgjørende for hennes yrkesvalg og tirsdag var hun tilbake, men da på den andre siden av stand-bordet.

– Grunnen til at jeg valgte brønnteknikk på Bergen maritime var blant annet informasjon jeg fikk her, sier Nytting.

For anledningen sto hun på stand for Tall Ships Races, som hun skal jobbe frivillig for i sommer.

Hanne Foshaug og venninne har fått mange inntrykk, men er ikke sikre på om de «drar til havs».

– Jeg vet ikke, men jeg vurderer i hvert fall realfag, sier Kristin Handeland mens de andre jentene nikker samtykkende.

Kommentarer til denne saken