Bama trekker tilbake lime fra butikkene

Bama trekker tilbake lime fra hele landet.

Bama trekker tilbake lime fra hele landet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Prøver viser for høye verdier av plantevernmidler. Bama tilbakekaller lime fra hele landet.

DEL

Prøvene som ble gjort av Mattilsynet 19. september viser for høye verdier av plantevernmiddelrester i lime fra Brasil, skriver Bama i en pressemelding.

De opplyser at det er blitt funnet rester av plantevernmiddelet karbofan som er over tillatt grenseverdi, og kan utgjøre en helsefare ved høyt inntak av varen.

Limen fra Brasil ble solgt over hele landet hos følgende butikkjeder: Rema 1000, Spar, Joker, Kiwi, Meny, Jacob's og Bunnpris. Det ble også levert til storkjøkken-kunder.

– Bama er i gang med å undersøke hva som har skjedd i dette tilfellet. Bama har gode rutiner for å følge opp leverandørene, både med hensyn til bruk av plantevernmidler, hygiene, og bruk av trygge vannkilder for å sikre trygg mat, skriver selskapet videre.

Ifølge Bama viser beregninger at barn som veier 14,5 kg kan spise opptil 62 gram lime før det kan representere helsefare. Voksne som veier 60 kg kan spise 257 gram. En hel lime, med skall, veier cirka 40 gram.

De opplyser at produktet skal kastes, eller leveres tilbake til butikk. Produktet har vært i salg siden 14. september.

Karbofuran er ikke tillatt i norsk landbruk, men varer kan selges i butikk dersom rester av middelet er under tillatt grense, skriver NRK.

– Det er et plantevernmiddel som brukes mot insekter. Middelet dreper insektene ved å påvirke nervesystemet, sier Mitsuko Komada i Mattilsynet til NRK.

Artikkeltags