May Lisbeth mistet stemmen: Hollywood-drømmen knust

May Lisbeth Myrvang er Lotto-programleder på NRK.

May Lisbeth Myrvang er Lotto-programleder på NRK. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Det er nesten umulig å forestille seg det, men en gang sa ikke May Lisbeth Midtgård Myrvang noe på 15 dager.

– Det er det verste jeg har opplevd. Jeg er jo glad i å snakke, sier 36-åringen med troskyldige øyne.

At Lotto-programlederen er «glad i å snakke» er muligens tidenes underdrivelse. Med et såpass velutviklet snakketøy, skulle man tro at hun var vaskeekte bergenser. Det er hun ikke.

– Jeg kaller meg absolutt vestlending, smiler Myrvang.

Født i Måløy, oppvokst der og i Førde, Molde og i Bergen før hun som 16-åring flyttet for seg selv i Bergen.

– For å si det sånn, jeg sluttet å telle da jeg hadde flyttet 25 ganger.

Foreldrene ble skilt da hun var to år, og med en ung mor som ønsket å ta utdannelse og realisere seg selv, ble det mye flytting på den lille familien.

– Det var få skilsmissebarn på den tiden, og jeg husker at jeg tenkte «heldigvis er jeg født i ekteskap» da jeg fikk spørsmål om jeg var «sånn lausunge» i Førde på 1980-tallet. Det er ikke mange som tenker sånn i dag, smiler hun.

OPERASJON

Men la oss først ta historien om de 15 dagene i total stillhet. Det er også historien om da Myrvang innså at det ikke kunne bli Hollywood-skuespiller av henne. I oppveksten, hvor teater var en stor del av livet hennes, hadde nemlig May Lisbeth tenkt at det var skuespiller hun skulle bli. Aller helst i Hollywood.

Og karrieren som skulle ende i Hollywood, startet i Førde barne- og ungdomsteater, gikk videre til Kinnaspelet, Fyllingen nye teater, Loddefjord ungdomsteater, russerevy, Romerike folkehøgskole, kortfilm, studentteateret Immaturus, DNS og radioreklamer.

Så skjedde noe som snudde teaterkarrieren hennes på hodet.

– Jeg fikk knuter på stemmebåndet og måtte operere da jeg var 23 år. Jeg holdt helt kjeft i 15 dager, og jeg kunne ikke heve stemmen på ett år. For en prøvelse, sier 36-åringen og slår megetsigende ut med armene.

Faktisk skjedde det flere ganger at folk trodde hun var døv fordi hun i de 15 stille dagene kommuniserte med å skrive beskjeder på lapper.

– Folk oppførte seg rart, de trodde nok jeg var både døv og stum. Det var mye gestikulering og utestemme, for å si det sånn, smiler hun og viser med hele kroppen hvordan folk kommuniserte med henne.

I stedet for et liv på scenen ble det studier i Norge og Australia og en bachelorgrad i multimedia. Drømmen snudde fra å ville stå foran kamera, til å stå bak, og Myrvang jobbet en stund med tv-produksjon før hun likevel innså at det var i rampelyset hun ville være.

– Jeg ville lyve hvis jeg påsto at jeg ikke har et formidlingsbehov, for det har jeg.

36-åringen ler og tørker seg rundt munnen. På tallerkenen på Egon Byporten i Oslo ligger dagens middag.

– Nå må ikke du ta bilder mens jeg har salsa rundt hele munnen, sier hun tilgjort strengt til fotografen.

Han bare ler tilbake.

Formidlingsbehovet sitt har hun fått leve ut til fulle gjennom nesten syv år som værpresentatør på TV 2 og nå det siste året som Lotto-programleder på statskanalen.

KJENDIS

Det var kanskje ikke skrevet i stjernene at unge May Lisbeth skulle havne på TV da hun ble stor, men at hun skulle underholde folk, det visste hun tidlig.

– Jeg hadde aldri noe uttrykt ønske om å bli kjendis da jeg var liten. Det handler mer om et behov for å formidle ting, og det gjør jeg jo nå, stråler 36-åringen.

Og formidle ting gjorde hun både hjemme i studentblokken i Molde og til passasjerene på bussen.

– Jeg hadde trylleshow for alle beboerne i blokken. Det samme hadde jeg på bussen frem og tilbake fra barnehagen, men jeg vet ikke hvor populært det var for slitne passasjerer.

Selv om hun ikke drømte om å bli kjendis, var det nettopp det hun ble, nærmest over natten, da hun i 2005 ble presentert som

TV 2s nye værdame. Etter to auditioner kom omsider telefonen fra sjefen om at hun var ferdig veiet og funnet tung nok. Sammen med Hilde Holdhus tok hun fatt på det som skulle bli nesten syv år som værpresentatør.

– Jeg fikk hemmelig telefonnummer da jeg begynte i jobben, men den mest hektiske «værdametiden» var litt over. Dessuten var meg og Hilde brunetter, og du vet, vi får ikke like mye oppmerksomhet som de blonde, ler hun og kaster på det lange håret.

Likevel ble det rikelig med røde løpere, flotte kjoler og presseoppslag gjennom de neste årene. De ble det ikke mindre av da det ble kjent at hun fant sin mann på en TV 2-fest, og at de ble gravide etter å ha kjent hverandre i bare fem måneder. Samboeren Knut Torgersruud jr. er reporter i God morgen, Norge. I dag har de to små jenter sammen, Marielle på fem og et halvt år og Milla på fire.

– Knut er en fantastisk pappa som tok mye av arbeidet hjemme da jeg jobbet i

TV 2. Da startet arbeidsdagen min klokken halv fire, altså nulltretretti. Det er tidlig! Hvis du aner hvor glad jeg er for at ikke må så tidlig opp nå!

May Lisbeth trekker pusten før det kommer en lang rekke med argumenter for hvorfor det ikke er bra å starte på jobb klokken halv fire om morgenen.

– Jeg la meg jo for eksempel før ungene. For å være helt ærlig, så kunne jeg ikke fortsatt lenge med de arbeidstidene. Jeg måtte rett og slett gi meg.

Da var det jo greit at hun fikk en spennende telefon fra Norsk Tipping på Hamar. Men at den kom med et jobbtilbud og ikke en milliongevinst, var helt uventet.

– Vet du, bare noen dager før, hadde vi hatt besøk av astrolog Sophia Lea på God morgen, Norge. Hun sa at vi måtte tippe Lotto fordi bursdagene våre og fullmåne kom på samme tid den uken. Hun viste oss hvordan vi skulle regne oss frem til viktige tall å ta med.

Da gjorde selvsagt May Lisbeth og kollegaene hennes det, uten at de ble stort rikere av den grunn.

– Jeg lagde til den gode kupongen. Med bare gode tall. Men tror du jeg fikk noen telefon den lørdagen? Neeida, ingen millioner på meg.

Derimot kom telefonen mandagen etterpå med jobbtilbud fra Hamar.

– Hey, hey, jeg er blitt headhuntet, tenkte jeg da!

Selv om hun raskt ble omdøpt fra «vær-May» til «Lotto-May», er det fortsatt mange som skylder på henne når det meldes dårlig vær.

– Men jeg har like liten mulighet til å påvirke lottotallene som jeg hadde til å påvirke været!

HUSKELISTER

Apropos lottotall, så kommer programlederen plutselig med en

lang, tilsynelatende innøvd frase om lykke-

tall og bokstaven M. Det gikk så fort at den måtte gjentas for å bli nedskrevet korrekt.

– Begge døtrene mine er født den 18, og det er 18 måneder mellom dem. Selv er jeg født den 13.10 klokken 13.10, og fornavnene våre starter på M, som er den 13. bokstaven i alfabetet. Mitt lykketall har alltid vært 13, men etter at jeg fikk barn, har jeg lagt til 18 som lykketall.

May Lisbeth M. Myrvang formelig stråler over sitt eget resonnement.

Virvelvinden fra vest snakker mildt talt på både innpust og utpust, muligens et krevende menneske å leve med?

– Tja, det må du nesten spørre Knut om. Men han har nå holdt ut med meg i syv år. Ha-ha-ha.

36-åringen karakteriserer seg som et ordensmenneske som liker å ha oversikten og system på ting.

– Blant annet har jeg mange huskelister som jeg bruker, sier hun og trekker opp en fillete kalender fra vesken.

Den er dekket av gjøremål notert i ulike farger på ulike dager.

– Jeg har mange sånne, både på mobilen, på datamaskinen og fysiske lister som denne. På dem står alt jeg må huske som selvangivelsen, kjøpe kattemat, betale regninger, Earth Hour, dette intervjuet, kort sagt alt som skal skje og må huskes i en travel hverdag.

Og innimellom et strengt tidsskjema får Myrvang av og til tid til sin favorittsyssel: Praktical jokes.

– Det har jeg arvet fra min far. Jeg liker å tulle mye, det gjør han også. Blant annet har jeg flere ganger kommet hjem fra besøk derfra med murstein i bagasjen.

Også tidligere kollegaer har fått føle vestledningens hang til å spøke.

– Blant annet gikk Eli Kari rundt med en banan i hetten lenge.

May Lisbeth ler høyt og lenge.

– Sånne ting synes jeg er ustyrtelig morsomt, sier hun og ler.

Igjen.

Artikkeltags