Gå til sidens hovedinnhold

ME-saken bragte henne tilbake til Bergen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg blir glad når jeg hører skarre-r-er, sprudler Maria Gjerpe (45).

Hun gikk i sin tid på skole i Bergen, men reiste tilbake til Oslo og utdannet seg til lege.

– Jeg bodde i Bergen fra 1989–1992 og kom til byen fordi jeg ville gå på medielinjen ved Fana folkehøyskole på Store Milde. Fantastisk sted og fantastisk tid, med Jostein Gaarder som en av mange engasjerte lærere, forteller Gjerpe.

Den gang visste hun ikke at det var ME-saken som skulle bringe henne tilbake til Bergen – igjen og igjen – som foredragsholder, pasient og som velgjører.

– MINNER MEG OM BERGEN

– Jeg er glad i Bergen, slår hun fast.

Vi møter henne en torsdag i juni. Maria Gjerpe har nettopp overlevert en sjekk på svimlende 2 679 000 kroner til forskerne Øystein Fluge og Olav Mella ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Dette har hun jobbet for siden før jul i fjor. De tre siste månedene har kronene rullet inn fra inn- og utland for den gode saken; Vi trenger flere svar om den mystiske ME-sykdommen.

– Klart jeg blir glad for skarre-r-er. De minner meg om bergensere: Et levende folk som tør å ta plass – og som er bare store smil og latter når solen dukker opp på Bryggen, sier Gjerpe.

Kreftforskerne kan stå foran et gjennombrudd i forsøkene med å bruke kreftmedisinen Rituximab i behandlingen av ME-pasienter. Gjerpe har selv fått behandlingen, og har opplevd en dramatisk forbedring i tilstanden sin.

– Jeg var utslått 21 timer i døgnet, har hun tidligere fortalt.

I vår har hun hatt flere baller i luften enn de fleste. Hun har vært hjernen bak, og motoren i, den digitale kronerullingen meandyou.no. Hun er en kjent skikkelse i en del miljøer på nettet. Bloggen hennes, «Marias metode», fikk tilskudd fra «Stiftelsen Fritt ord» i 2010. Hun bruker Facebook og Twitter og bloggen sin i en bevisst strategi for å få til endring gjennom innsikt.

– Jeg er selvlært i sosiale medier. Dette er et nytt felt. Gjennom 4,5 år med aktiv bruk av mange ulike sosiale mediekanaler har jeg hatt kontakt med og speilet tusener av mennesker, debattert helse og velferdssystemet, sier hun.

– Hvis du vil blir hørt, så må du lytte, sier Gjerpe.

Spinn eller spin er profesjonell markedsføring av politikk, politikere og menings- og idébaserte fenomener. På nettet er Gjerpe en spinndoktor.

– VERNER OM PRIVATLIVET

Vi går fra det luftige atriet i Parkbygget på Haukeland og innover i de litt trangere sykehusgangene. Sist gang hun var i disse korridorene lå hun helt utslått i en sykeseng.

– Herregud, her er det en stund siden jeg har vært her. Forrige gang lå jeg utslått i en sykeseng og ble rullet gjennom gangene her, sier hun, og flytter seg for en av sykehusets portører.

Hun har fortalt om sin egen sykdom, og brukt sin egen historie for å vekke interesse.

– Det var nødvendig akkurat nå. Jeg kommuniserer med mennesker, da må man tørre å være et.

– Hva som er privat varierer fra person til person. Mange tenker nok at de vet mye om meg, men det er faktisk ikke riktig, nettopp fordi jeg verner godt om mitt privatliv. Det tror jeg er lurt. Spesielt når mange etter hvert ser meg som en «offentlig person», sier Maria Gjerpe.

Kommentarer til denne saken