Gå til sidens hovedinnhold

ME-syke Elene (26) ble frisk over natten

Artikkelen er over 10 år gammel

– Jeg har fått livet tilbake, sier bergenskvinnen til TV 2.

Da Elene Næverdal var 15 år gammel, endret livet seg totalt, skriver TV 2. Våren 2001 fikk hun kyssesyken, og ble aldri helt bra igjen.

Næverdal fikk ME, og lå sengeliggende mesteparten av døgnet.

Hun kunne sove opp mot 18 timer i døgnet. Videregående skole tok henne ni år.

Men takket være et bergensk forskningsgjennombrudd har hun nå på nytt fått tilværelsen snudd på hodet.

– ALT VAR SOM FØR

I desember 2007 ble Næverdal spurt om å delta i en pilotstudie ved Haukeland universitetssykehus.

Behandlingen begynte. Det tok flere måneder før noe skjedde. Men da skjedde det fort:

– Nesten over natten. Alle symptomene var borte. Jeg gikk på skitur og alt var som før. Jeg hadde fått livet mitt tilbake, sier hun til TV 2.

KREFTMEDISIN

Det som hadde gjort henne frisk, var kreftmedisinen Rituximab. Medisinen viste seg å ha effekt på mer enn bare kreft.

Professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus nærmest snublet over det som kan være et grunnleggende gjennombrudd i behandlingen av ME:

En pasient med lymfekreft hadde også fått diagnosen ME. For å bekjempe kreften ble pasienten gitt Rituximab. Etter en tid med behandling ble pasienten plutselig dramatisk bedre av ME-symptomene, skriver TV 2.

Flere års forskningsarbeid fulgte. Et prosjekt med 30 norske ME-pasienter ble fullført i fjor sommer. To av tre pasienter ble bedre. Flere ble helt friske.

– EN FYSISK SYKDOM

Nå mener legene at de både vet hvilken behandling som kan virke, og hva slags sykdom ME er, nemlig en såkalt autoimmun sykdom. Konflikten om hvorvidt ME skyldes fysiske eller psykiske plager kan trolig avblåses, mener bergenslegene. De mener sykdommen skyldes en defekt i immunforsvaret, og avskriver ME, også kalt kronisk utmattelsessyndrom, som en psykisk sykdom.

– Vi mener at ME er en autoimmun sykdom. Kroppens immunforsvar står sentralt, sier Mella og Fluge til TV 2.

Årsakene til sykdommen er fremdeles ikke fastslått. Og det kan ta lang tid før de anslagsvis 15.000 ME-syke i Norge kan få en behandling som virker.

– Vi skal finne en behandling, men det kan ennå gå år før dette kan tilbys til alle pasienter med denne sykdommen, sier Mella til TV 2.

– LIVET STO PÅ PAUSE

Elena Næverdal forstår at mange har vært skeptiske til diagnosen. Selv føler hun seg heldig, og sier hun er blitt møtt med forståelse hele veien.

– Jeg kan skjønne at folk er skeptisk. Du kan ikke ta en blodprøve å si at du har ME. Men det er ikke særlig til livskvalitet å ligge på sofaen og ikke kunne delta, sier hun til TV 2.

Selv har hun nå vært frisk i halvannet år.

– Når folk spør meg hvor gammel jeg føler meg, svarer jeg 19-20 år. Det er så gammel jeg føler meg. Livet har på en måte stått på pause, sier 26-åringen til TV 2.