– Mediedagene er nyttige idioter

Steve Bannon (65) kommer til Bergen i morgen. Han har tidligere vært sjefstrateg for Donald Trump. Nå forsøker han å samle ytre høyre i Europa. I dag er det demonstrasjon mot at han er invitert til Nordiske Mediedager, som åpner i dag. FOTO: AP

Steve Bannon (65) kommer til Bergen i morgen. Han har tidligere vært sjefstrateg for Donald Trump. Nå forsøker han å samle ytre høyre i Europa. I dag er det demonstrasjon mot at han er invitert til Nordiske Mediedager, som åpner i dag. FOTO: AP

Artikkelen er over 1 år gammel

En rekke grupper og partier bruker frigjøringsdagen til å protestere mot at den høyreekstreme Trump-rådgiveren Steve Bannon får slippe til på Nordiske Mediedager dagen etter.

DEL

– Nordiske Mediedager opptrer som nyttige idioter når de inviterer den aller mektigste og mest innflytelsesrike demagogen for ytre høyre, sier Sofie Marhaug, Rødts førstekandidat, til BA.

Hun skal tale på en demonstrasjon på Festplassen på frigjøringsdagen i dag.

Bruke stemmen

Dagen etter står Bannon på scenen i Grieghallen, der han skal intervjues av Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten.

En rekke grupper og partier på venstresiden har gått sammen med blant andre Norsk Folkehjelp og andre solidaritetsorganisasjoner i en demonstrasjon mot fascisme og Bannon-besøket, og til minne om frigjøringen fra det tyske nazi-diktaturet 8. mai 1945.

– Jeg kan og vil ikke som politiker styre hvordan debatten skal gå eller hvem som skal inviteres. Men jeg vil bruke min stemme til å si at dette er et veldig dårlig valg av mediedagene. Bannon turnerer i disse dager Europa rundt for samle ytre høyre-grupper, sier Marhaug til BA.

I tillegg til henne skal representanter for SV, Latinamerikagrupppene i Bergen, Europeisk Ungdom, SV, og Palestinakomiteen holde appeller.

Det er «Aktivisme i Bergen» som står bak demonstrasjonen. Denne betegnes som en «grasrotorganisasjon for protest og agitasjon».

Sofie Marhaug mener Mediedagene er nyttige idioter for ytre høyre.

Sofie Marhaug mener Mediedagene er nyttige idioter for ytre høyre. Foto:

«Vi ønsker å ta avstand fra fascisme og rasisme, og feire det motsatte, altså mangfold og solidaritet», skriver gruppen på Facebook.

Steve Bannon (65)

Donald Trumps sjefstrateg under valgkampen.

Var sentral i Trumps administrasjon, men ble sparket etter åtte måneder.

Ledet Breitbart News og gjorde nettstedet til et aggressivt talerør for ytterste høyre i USA.

Ansett som talsmann for grupper som ønsker «hvit makt» i USA.

Har jobbet som investor og produsent på 18 filmer, flere av dem høyrevridde dokumentarer.

Har universitetsgrader fra Georgetown og Harvard.

Forsvarer invitasjonen

Guri Heftye, leder av Nordiske Mediedager, er ikke overrasket over demonstrasjonen.

– Bannon er kontroversiell, poengterer hun.

Hun forsvarer invitasjonen av den omstridte mannen:

– Steve Bannon er invitert til et intervju på Nordiske Mediedager fordi han var en sentral aktør i en av de mest betydningsfulle politiske begivenhetene i vår tid: Valget av Donald Trump til amerikansk president i 2016. Han var strategen bak Trumps seier, og mange mener Trump ikke hadde vært president i dag uten Bannons medvirkning. Som sentral i utviklingen av nettstedet Breitbart har Bannon utfordret etablerte medier, og som Trumps rådgiver utnevnte han mainstream mediene til «opposisjonspartiet». Nå prøver Bannon å samle Europas fremadstormende høyrepopulister bak sin sak, noe han så langt ikke ser ut til å lykkes spesielt godt med. Det i seg selv er interessant, påpeker Heftye.

– Og helt uavhengig av om Bannon lykkes eller ikke med sitt prosjekt i Europa, er den historiske rollen han har spilt noe som gjør ham interessant for våre delegater.

– Har Bannon-invitasjonen ført til at noen har trukket seg?

– Det er ingen som har trukket seg. Men Mohamed Abdi, Camara Joof Lundestad, Rune Berglund Steen, Bjørn Stærk og Hege Ulstein har takket nei til å delta i debatt om ytringsfrihet fordi Bannon intervjues dagen før. Ingen har trukket seg fra Mediedagene, verken av speakere, deltakere eller samarbeidspartnere, sier Heftye.

Nordiske Mediedager åpner i Grieghallen i dag. Over 1900 mediefolk fra hele Norden vil prege byen i dagene som kommer.

NB! Journalist Dag Bjørndal har for noen år siden selv deltatt i programkomiteen til Nordiske Mediedager. BA er, i likhet med TV2, BT, NRK, DN, UiB og Bergen kommune, en av stifterne.

Guri Heftye forsvarer invitasjonen av Steve Bannon

Guri Heftye forsvarer invitasjonen av Steve Bannon Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken