Gå til sidens hovedinnhold

BA vant journalistpris for Betanien-saken

Artikkelen er over 4 år gammel

Bergensavisen og journalist Linda Nilsen fikk pris for sin avsløring av sviktende rutiner og mangelfull styring på sykehjemmet Betanien.

Amedia-prisen for beste journalistikk i 2016 ble delt ut i Drammen mandag.

Avsløringene rundt Betanien startet med opplysningene som kom frem i rettssaken mot en 51 år gammel mann drapssiktet, som ble dømt til 15 års forvaring for et drap begått på et hybelhus med tilknytning til Stiftelsen Betanien. Den 51-årige drapsmannen jobbet på et sykehjem som drives av Betanien.

Sakene ble publisert fra 17. februar til 21. juni 2016.

Da BA begynte å grave i denne saken, avdekket avisen at mannen tidligere var dømt i en pasientovergrepssak i Danmark. Han ble ansatt på sykehjemmet uten at hans fortid var sjekket.

LES OGSÅ: Betanien-ansatte meldte om overgrep

Juryens begrunnelse:

Om BAs arbeid uttaler juryen: «Først etter at avisens avsløringer ble kjent begynte det å skje noe; fylkesmannen åpnet tilsynssak og fastslo mangelfull styring på Betanien til fare for pasientsikkerheten, kommunen varslet nye og strengere regler for bakgrunnssjekk av ansatte i omsorgstjenesten og Betanien-ledelsen tok affære, unnskyldte seg og ba om ekstern granskning av saken – som snart ble åpnet av Arbeidstilsynet.

LES OGSÅ: – Drapstiltalte befølte meg

Gjennom sitt arbeid har Bergensavisen og journalist Linda Nilsen, med bistand fra kollegene Rune Ulvik, Linda Hilland og Stian Espeland, utført sitt oppdrag på en forbilledlig måte, kastet nødvendig lys over forhold som lå i mørke, gitt stemme til dem som ikke er blitt hørt og bidratt til endring og utvikling og tryggere forhold for dem som er overlatt til andres omsorg. Bergensavisen har utført samfunnsoppdraget på en måte som er Amedias journalistikkpris verdig!»

LES OGSÅ: Åpner tilsynssak mot Betanien

Glad redaktør

Nyhetsredaktør i BA, Rune Eriksen, er svært fornøyd.

– Dette er jo utrolig hyggelig og en stor utmerkelse. Journalist Linda Nilsen har gjort en strålende jobb med denne saken. Dette handler om teft og god gammeldags journalistikk. Hun har gravd frem den ene avsløringen etter den andre – og i dag krones arbeidet med denne flotte prisen, sier Eriksen til BA.

Han sier prisen er en anerkjennelse for arbeidet redaksjonen i BA utretter i det daglige.

– Vi lever av å være best på nyheter, og det er fortjent at Linda og BA går til topps i en konkurransen med over 60 aviser i Amedia. Dette blir lagt merke til, og vi skal fortsette med å lage god og avslørende journalistikk.

Takker ledelsen

Journalisten selv, Linda Nilsen, kaller utmerkelsen mandag kveld for «vanvittig gøy».

– Spesielt gøy er det at vi får pris for en sak som tilfeldigvis dukket opp som vi deretter jobbet frem. Dette er på ingen måte en enkeltmannssak, og ledelsen skal ha skryt for at de lot meg få bruke tid på å grave i dette. Spesielt fagleder på nyhet, Rune Ulvik har vært en stor støtte og har fulgt saken tett hele veien, sier Nilsen.

Drammens Tidende fikk prisen som årets mediehus i Amedia, mens Fredriksstad Blad ble kåret til årets relasjonsbygger.

Kommentarer til denne saken