– Vi ser nå starten på årets influensautbrudd. Denne siste uken har vi registrert en økning i antall personer som har influensa. Det gjelder spesielt på Vestlandet, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Flest får svineinfluensa

Hun sier at flesteparten av dem som får influensa denne sesongen vil få svineinfluensa, eller AH1N1, som er det offisielle navnet på viruset. Alle blir ikke undersøkt, og mange går ikke til lege. Men ifølge FHI har 924 personer fått påvist svineinfluensa hittil i sesongen, mens 275 personer har fått andre typer influensa.

– Er årets svineinfluensa farligere enn andre influensatyper?

– Nei, det er den ikke, men det rammer gjerne de yngre aldersgruppen i noe større grad enn vi er vant til.

Hun forklarer at undersøkelser fra i høst viser at om lag 30 prosent av befolkningen har beskyttende antistoffer mot svineinfluensa etter pandemien i 2009.

 

– Det kan bety at sesongen kanskje ikke blir så kraftig i år, men det er foreløpig usikkert. Viruset har endret seg noe, men ikke så mye at det betyr noe for den beskyttende immuniteten som noen har utviklet, sier Rønning.

 Risikogrupper

Ikke nådd toppen

Hun påpeker at det enda vil ta noen uker før epidemien når toppen.

Les også: – Haster å ta årets vaksine

– Derfor er det ikke for sent å vaksinere seg. Vaksinasjonsdekningen i risikogruppene er fortsatt altfor lav (20 prosent) Både folk med risiko og andre som ønsker det kan vaksinere seg. Men det er selvsagt lurt å gjøre det raskt for å få best effekt, sier Rønning.

Hun opplyser at vaksinekomponenten mot svineinfluensa er endret litt på bakgrunn av denne lille forandringen i viruset.

Flere isolert på Haukeland

Smittevernoverlege Dorthea Hagen Oma ved Haukeland bekrefter at sesonginfluensaen ser ut til å være i gang.

– Jeg er usikker på hvor mange pasienter som ligger inne med influensa hos oss akkurat nå. Men i uke 1 hadde vi 15 pasienter innlagt og isolert på sykehuset med bekreftet influensasmitte. I uke 2 var det elleve pasienter.

Hun sier at det er vanlig på denne tiden av året at såpass mange pasienter blir isolert på sykehuset med mistanke om influensasmitte.

– Vi isolerer alltid pasienter med mistanke om influensa for å unngå spredning i resten av sykehuset, sier hun.

Travelt på legevakten

Overlege Bjarte Nore ved Legevakten i Bergen, er usikker på om dette er starten på årets influensasesong.

– Vi har alltid mange pasienter med luftveisinfeksjoner på denne tiden av året, men om det er starten en epidemi er vanskelig å si, påpeker han.