– Megafon-selgerne er for stresset til å selge blader

Det er stille i Megafons utsalgslokaler i disse dager. Ifølge redaktør Thomas Anthun Nielsen har det sammenheng med at selgerne som er i aktiv rus er stresset på grunn av politiaksjonene i parken. - De har ikke tid å selge blader, de er opptatt med å finne måter å skaffe narkotika på, sier han.

Det er stille i Megafons utsalgslokaler i disse dager. Ifølge redaktør Thomas Anthun Nielsen har det sammenheng med at selgerne som er i aktiv rus er stresset på grunn av politiaksjonene i parken. - De har ikke tid å selge blader, de er opptatt med å finne måter å skaffe narkotika på, sier han. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiets aksjoner i Nygårdsparken er årsaken.

DEL

Politiets aksjoner i Nygårdsparken gjør at brukerne er for stresset til å selge blader, mener Megafon-redaktør.

– Onsdag holdt vi utsalget stengt, men det er fortsatt mulig å få blader hvis man ringer på, sier redaktør i gatemagasinet Megafon, Thomas Anthun Nielsen.

– Det er hovedsakelig fordi vi har sykdomsfrafall, men det er så rolig for tiden at vi ikke har kalt inn noen ekstra, sier han.

Han forteller at de har hatt det rolig i utsalget de siste dagene.

– De som er i LAR (legemiddel assistert rehabilitering) selger fortsatt blader, men de aktive brukerne vandrer hvileløst rundt. De forteller at de har nok med å skaffe seg medisinen sin.

– LETER ETTER NYTT MILJØ

Politiet har siden sjette mai hatt storaksjon mot narkotikaselgerne på de åpne russcenene i Bergen, og da spesielt i Nygårdsparken.

Aksjonen er et ledd i forberedelsene til at parken skal stenge den 25. august, og avsluttes i disse dager.

Sivilt politi har holdt de åpne russcenene under oppsikt, og slått ned med hard hånd på dem som selger narkotika. Brukerne har ikke vært hovedfokus for aksjonen, men flere har blitt pågrepet for besittelse av narkotika. Aksjonen har ifølge Anthun Nielsen gjort rusbrukerne så stresset at de nå verken har tid eller energi til å selge Megafon.

– De er på leting etter et nytt miljø å etablere seg i, mener han.

– Man må ikke glemme at Nygårsdparken, i tillegg til å være et sted man får tak i narkotika, også er en sosial arena for dem. De er både på jakt etter et sted å treffe likesinnede, samtidig som det er vanskeligere for dem å få tak i narkotika nå. De bruker lengre tid på å skaffe den medisinen de fortsatt trenger.

– FEIL REKKEFØLGE

Anthun Nielsen mener at ting gjøres i feil rekkefølge når politiet gjennomfører sine aksjoner før det kommunens tilbud til de rusavhengige er på plass.

– De har ikke noe annet sted å gjøre av seg, så da trekker de til de andre kjente rusområdene, som Vågsbunnen. Det burde vært alternative sosiale arenaer på plass før disse aksjonene, i tillegg til lavterskel LAR-tilbud.

– I tillegg burde det være rusbehandlingstilbud av høy faglig kvalitet tilgjengelig. Flere jeg har snakket med ønsker behandling, men det er utrolig lang ventetid.

– Hvilke konsekvenser får dette for dere?

– Vi selger jo mindre blader, så klart, og tjener dermed mindre penger.

– SKAL VÆRE KLARE

Ruskoordinator i Bergen kommune Marit Grung sier at politiet har slike narkotikaaksjoner hvert år.

– Dette har ikke direkte sammenheng med den felles innsatsen som gjøres i forbindelse med stengingen av Nygårdsparken. Før politiet oppretter sin spesialgruppe som skal jobbe med de åpne russcenene, vil MO-sentre ha åpnet, sier hun.

Artikkeltags