Mener Bybanen stopper for ofte

Tidligere bybanefører og lokalpolitiker Per Stiegler (Ap) mener Bybanestoppene på Nesttun ligger for tett. - Det gjør kjøretiden unødvendig lang og vil irritere reisende. Vi må prøve å frakte folk på raskest mulig måte fra A til B, mener han.

Tidligere bybanefører og lokalpolitiker Per Stiegler (Ap) mener Bybanestoppene på Nesttun ligger for tett. - Det gjør kjøretiden unødvendig lang og vil irritere reisende. Vi må prøve å frakte folk på raskest mulig måte fra A til B, mener han. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Totalt 27 stopp fra sentrum til Flesland. – For tette stopp gjør kjøretiden unødvendig lang, mener den tidligere Bybaneføreren og lokalpolitikeren Per Stiegler (Ap).

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Stiegler er bekymret for at folk i fremtiden vil droppe Bybanen på grunn av altfor lang reisetid.

  • Nyheter

– UREALISTISK MED 40 MINUTTER

–Her på Nesttun er det mindre enn 300 meter mellom stoppene. Det synes jeg er litt tøvete. Jeg skjønner at senteret vil ha et stopp like utenfor døren, men vi må også tenke på hva som bør være hovedintensjonen med Bybanen. Å få folk raskest mulig fra A til B, sier Stiegler.

Bybanen bruker i dag 60 sekunder på hver holdeplass på å bremse ned, stoppe og kommme opp i fart igjen. Banen bruker 24 minutter fra Nesttun til sentrum med totalt 15 stopp. Fra Nesttun til Lagunen er det fem holdeplasser.

Til Flesland kommer det ytterligere syv stopp. Det vil si 27 holdeplasser totalt. Reiselengden er 20,5 kilometer. Kjøretiden er foreløpig estimert til 40 minutter.

– Jeg tror det vil bli svært vanskelig å få til. Opprinnelig skulle Bybanen bruke 21 minutter fra Nesttun til sentrum. I dag bruker den 24. Jeg mener vi nøye bør vurdere å fjerne såkalte «unødvendige» stopp for å få ned kjøretiden, sier Stiegler.

Også fagfolkene i kommunen erkjenner at Bybanen kunne hatt færre stopp. I konsekvensutredningen om mulige Bybanetraséer fra sentrum til Åsane, stiller de spørsmål om det er nødvendig med to holdeplasser på Nygård – Nygård og Florida.

Det viser seg nemlig at nesten alle forlater banen og går mot sentrum. En holdeplass mellom de to, eller bare Nygård, kunne vært tilstrekkelig.

HOP LITE BRUKT

Nesttun terminal og Nesttun sentrum kan også fremstå som én for mye. Ideelt sett hadde en holdeplass vært nok, mener de.

Stopp som Slettebakken og Hop er vesentlig mindre brukt enn andre.

– I tilegg kan man med fordel øke hastigheten flere steder. Lysregulering ved Bergenshallen og et gjerde i Indalsveien hadde fått litt mer fast på banen, sier Stigler.

Bybaneplanlegger i kommunen, Håkon Rasmussen, sier at det ligger grundige avveininger bak hvert stopp.

–Det handler blant annet om hvor langt folk er villige til å gå for å komme til holdeplassen. Med færre stopp, hadde vi nok fått flere reaksjoner, Vi må huske på at byggetrinn én var først og fremst bygget for å avlaste busstrafikken. Banen har betydelig færre stopp enn bussene hadde.

AKTUELT MED EKSPRESSAVGANGER

Byråd Filip Rygg (KrF) tror mer på ekspressavganger enn på å fjerne holdeplasser.

– Jeg tror ekspressavganger vil være en bedre løsning for å få ned kjøretiden, sier Rygg.

Han erkjenner at reisetiden kan bli lang da det totalt er 27 stopp fra sentrum til Flesland.

– En løsning er å ha noen ekspressavganger som stopper på utvalgte viktige holdeplasser. Men dette vil jo kreve en del logistikk for å få til, sier Rygg.

Han tror problemstillingen med antall stopp kontra kjøretid vil bli svært viktig når de nå ser på mulige trasévalg fra sentrum til Åsane.

– Det at Bergen er bygd som en koridor, gjør at vi ikke kan ha få stopp på Bybanen. Det må vi også huske på, sier han.

Artikkeltags