– Voldtatte bør ikke få velge abort, var tittelen på BA.nos sak, som tok utgangspunkt i en opphetet Twitter-diskusjon.

Her ble Emil André Erstad konfrontert med hva han mener en kvinne som har blitt gravid som følge av incest og voldekt bør kunne gjøre.

Erstad, som er fylkesleder i ungdomspartiet til Hordaland KrF, tok til orde for at abort er en dårlig løsning - uansett.

BA.nos spørsmål lød slik:

– Er det feil av en voldtatt kvinne å abortere vekk barnet – ja eller nei?

– Jeg mener at abort ikke skulle ha vært et alternativ. Det vi ser er at kvinner som tar abort får psykiske problemer i etterkant. Det er selvsagt en forferdelig situasjon å være i, men det betyr ikke at en abort gjør det noe bedre, svarte Erstad.

– DETTE ER FLERTALLSSTANDPUNKTET

Finn Jarle Sæle, redaktør i den kristne avisen Norge i Dag, er enig med Erstad i abortstandpunktet.

Sæle mener også det er spesielt å bli stemplet som ekstremist.

– Dette er flertallsstandpunktet globalt sett. I det viktigste vestlige landet, USA, er det også flertall for konsekvent nei til abort. Vi ser også at de republikanske kandidatene i nominasjonskampen som kanskje var noe liberale i ståstedene sine, har beveget seg mer mot et konsekvent nei. Dette er også trenden blant unge i USA, sier Sæle.

HAREIDE: – KVINNENES EGET VALG

Redaktøren mener Erstad står på trygg grunn i ungdomspartiet, og også i KrF.

Men det avviser KrF-leder Knut Arild Hareide. Han understreker at det ikke er KrFs politikk å nekte kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep abort.

– I slike situasjoner må det være kvinnenes eget valg om hun ønsker å beholde barnet eller ta abort. Dersom hun ønsker å bære fram barnet skal hun selvsagt få hjelp og støtte til det, men det må være hennes eget valg, sier Hareide til VG Nett.

– ALTERNATIVET ER STRIKKEPINNER

Abortdebatten har blusset opp i det siste som følge av regjerings forslag om at alle gravide kvinner skal få tilbud om ultralyd i 12. uke av svangerskapet. Motstanderne tror dette vil føre til flere aborter, ettersom misdannelser hos et foster kan oppdages på et tidligere stadium.

Saken på BA.no har skapt mye debatt på Facebook, Origo og Twitter.

SVs stortingsrepresentant Gina Barstad kaller KrF «kvinnefiendlige»

– Provoserende er det, men ikke overraskende. Mange later til å tro at Erstad er en ung løs kanon på KrF-dekket. Men i skrivende stund har KrF inne et grunnlovsforslag (ja, et grunnlovsforslag!) om å totalforby abort i Norge, skriver hun på bloggen sin.

Linn Kristin Engø, leder i Hordaland AUF, skriver på Facebook at «et forbud mot abort vil undergrave en viktig rettighet som kvinner har kjempet for i tiår. Alternativet i andre land med forbud, er strikkepinner, kjemikalier og store blødninger. Jeg vil at kvinner i Norge skal kunne velge selv! KrFU sin stigmatisering av kvinner som tar abort, er forøvrig smakløs, gammeldags og trist».

TROR ABORTMOTSTANDEN VIL ØKE

Finn Jarle Sæle viser igjen til USA, og sier at der går denne debatten hver eneste dag for full musikk. Han tror også at abortmotstanderne vil øke i antall i Norge.

– Jeg tror også pendelen vil slå tilbake i Norge, slik vi ser at den gjør det i Øst-Europa. Denne debatten er den samme som kirkefedrene våre hadde på 200-tallet med romerne. Det handler om noe så grunnleggende som menneskeverd og når livet begynner, sier Sæle.