– Dette var en typisk Erna Solberg-tale med psykisk helse og skole som sentrale elementer. Litt i tråd med tidligere taler hun har holdt. Jeg er faktisk litt overrasket over at hun begynte så tradisjonelt, sier retorikkekspert Trygve Svensson.

Han mener talen var litt stiv, men solid.

– Jeg tror hun har større potensial enn dette som nyttårstaler – og savnet noe mer håp for det nye året, sier han.

KONGEN VAR HAKKET HVASSERE

Han påpeker samtidig at talen tok seg kraftig opp mot slutten.

– Hun laget en god og naturlig overgang fra å snakke om kunnskapssamfunnet til å snakke om de som kjempet frem Norges første universitet. Det var en foranledning til Grunnloven og 1814. Det var en virkelig elegant måte å knytte det sammen på, sier Svensson som tidligere har jobbet som statssekretær for statsråd Trond Giske (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

Han gir Solberg kritikk for at Grunnlovsjubileet ikke ble grundigere behandlet i talen.

– Kongen baserte hele talen sin rundt Grunnloven. Hans tale var hakket hvassere enn Solbergs, påpeker han.

Han sier at det kommer tydelig frem at Solberg har jobbet for å bli en mer verdibasert politiker.

– Den tydeligste verdien Solberg formidler er at hun oppfordrer arbeidsgivere til å ansette folk med hull i cv-en. Kanskje litt overraskende, men veldig positivt, sier han.

LÆRT AV ANGELA MERKEL

Han synes også det er morsomt å se at hun har lært av Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

– Det finnes utallige bilder der Merkel holder hendene i en diamantform når hun står og taler. Du tenker ikke på det når du ser talen til Solberg, men hun holder hendene på nøyaktig samme måte.

Svensson mener talen holder til terningkast fire.

– Jeg tror Erna har mer å gå på, påpeker han.

AAREBROT SKRYTER AV DAGENS REGJERING

Professor Frank Aarebrot ved UiB sier at hans første refleksjonen var rekkefølgen på talen.

– I likhet med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tok hun opp både psykisk helsevern og mobbing. På den måten viser hun kontinuitet, sier Aarebrot.

Han var ikke overrasket over at skolepolitikken fikk stor plass i nyttårstalen.

– Hun er svært tydelig på at regjeringen skal satse på lærerens kompetanse. Jeg er enig med henne. Læreren er viktigere enn frukt, grønt og fysisk aktivitet. Jeg synes dagens regjering har en bedre skolepolitikk enn den forrige, sier Ap-mann Aarebrot.

MENER UIB MÅ FÅ UT FINGEREN

Han utrykker begeistring for at Erna Solberg nevnte lektorutdanningen i Trondheim.

– Jeg tror en skreddersydd masterutdanning for lærere ved universitetene er veien å gå. Jeg tror vi må følge etter Finland og det finske skolemirakelet. Universitetene må overta for å få på plass gode lærere. Jeg håper UiB kjenner sin besøkelsestid og får utredet et slikt program før sommerferien. Det tror jeg regjeringen vil støtte, sier Aarebrot.

STOLT LILLESØSTER

Ingrid Solberg synes storesøster holdt en fin tale.

– Hun tok opp viktige temaer som Erna har vært opptatt av i en årrekke. Særlig var jeg glad for at hun snakket om mobbing i skolen og om hvor dype spor det kan sette, sier Solberg.

– Jeg synes også hun gjorde en fin figur ved peisen hjemme i statsministerboligen. Det gjør det hele litt mer uformelt og intimt. På mange måter bedre enn å sitte foran et skrivebord, sier hun.

Både hun og Erna Solbergs mor, Inger-Wenche Solberg, er svært stolte av Erna.

– Det er høytidelig for oss å se henne i statsministerrollen. Det var et stort øyeblikk for oss alle å høre nyttårstalen, sier Solberg.

I boksen under kan du lese reaksjoner på Solbergs tale fra Twitter: