– Dette har vi sett på de nasjonale barometrene også. Det er svære bevegelser for tiden, sier Knut Weberg i Infact.

– Dette er helt vilt bra tall, sier Lysbakken på telefonen. I dag, lørdag, er mannen fra Nøstet i Tromsø og driver valgkamp under parolen «Slipp Per-Willy Fri».

– Det er krig om det siste mandatet i Troms fylke mellom oss og Frp, og vi mener virkelig at Per-Willy Amundsen fortjener å få fri, forklarer Lysbakken blidt.

Ved valget i 2013 var SV i krise etter åtte år i regjering, og endte på 4,9 prosent i Hordaland. Lysbakken gleder seg naturlig nok over fremgangen.

Men hos mannen de nå lover å sette i regjering, ser det ikke bra ut.

I mars hadde Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre 38,4 prosent av stemmene i Hordaland på BAs Infact-måling. Nå er de nede i 26,4 prosent. Nedgangen tilsvarer 34 000 velgere. Det store fallet kom da Senterpartiet kom i vinden i mai og juni.

 

Oppslutningen til AP har vært stabil gjennom sommeren, men sisxte uken har partiet igjen fått seg en knekk.

Målingen BA presenterer i dag ble tatt opp fredag, før den siste partilederdebatten. Forrige måling var tatt opp søndag. I løpet av den siste uken har mange hordalendinger skiftet mening.

1 av 10 går til SV

Ap går ned fra 29,6 til 26,4, og alle andre partier utenom KrF går frem. 1 av 10 Ap-velgere fra 2015 sier nå at de vil stemme SV.

Og for første gang på noen måling i Hordaland denne valgkampen får SVs partileder sin andrekandidat Gina Barstad inn som kollega.

Oppslutningen er på 9,4 prosent, som er omtrent der den «magiske» grensen i Hordaland går, skal man ha inn to representanter.

Det er uhyre jevnt, forteller Weberg. MDG ligger nærmest an til å skaffe seg SVs mandat. På denne målingen er det snakk om at de mangler 535 stemmer.

Men nesten 1000 velgere som stemte MDG i 2015 sier nå at de i stedet vil stemme SV.

– Et sterkt SV på opptur kan torpedere MDG, konstanterer valgekspert Terje Sørensen som legger til at det er veldig tett.

– Et direktemandat fra Hordaland er innen rekkevidde. Men det er et problem for småpartiene, og det gjentar seg ved hvert valg: Mange forlater dem i innspurten fordi de tror at partiet uansett ikke klarer å bryte sperregrensen. 

Nærmer seg bunnen

Weberg i Infact påpeker at selv om Ap synker på denne målingen, og har falt kraftig siste halve året, går de frem holdt opp mot valget i 2013. Da fikk de 24,6 prosent. Det nest laveste de noen gang har fått etter katastrofevalget i 2011 med 19,64 prosent i Hordaland.

– Det er ikke mange steder de går frem fra valget i 2013, sier Weberg.

Han tror ikke at oppslagene om Støres brygge, vaktmester på hytten og pengeplasseringer har rammet Ap i særlig glad.

– Jeg tror det mer har å gjøre med at Ap bommet med elendighetsbeskrivelsen av Norge. Det er ikke opplevelsen til folk flest. Det er en risky strategi å selge inn strammere livreim, sier Weberg. 

Infact tar opp målinger i alle fylker, og Weberg sier at Høyre og/eller Frp mister et mandat nær sagt over alt.

– Ap ser ikke solide ut, og Sp har flatet ut. Det er SV som er i en svær fremgang.

Lysbakken sier at han tror det er realistisk nå å få inn andrekandidaten Gina Barstad.

– Jeg opplever at medvinden i innspurten er så sterk, og det gir oss inspirasjon til å jobbe knallhardt til helgen er over.

SVs valgkampstrategi har vært tydelig. De har gått til valg på det Lysbakken kaller et «generaloppgjør over økende ulikhet».

– I tillegg til klima og miljø. Dette er de største spørsmålene i vår tid, og mange opplever at de store partiene er handlingslammet overfor dem, sier Lysbakken.

Må tette lekkasjen

Han synes det er leit at Ap faller.

– De som går derfra til oss er ikke noe tap for rødgrønn side. De som forlater Ap til fordel for høyresiden er et problem. Her må Ap tette lekkasjen.

Litt over syv prosent av Ap-velgerne fra 2015 sier på denne målingen at de vil stemme Høyre.

Magne Rommetveit (Ap) sier at målinger spriker.

– I helgen har det vært målinger som viser rødgrønt flertall og målinger som viser borgerlig flertall. På denne målingen er vi klart største parti i Hordaland, vi driver valgkamp for fullt og på mandag får vi det avgjørende resultatet.