Mer enn seks øl på en kveld og fylleangst i løpet av året?

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mener leger bør stille disse spørsmålene for å finne ut om du har et alkoholproblem.

DEL

Drikker du mer enn seks alkoholenheter på samme kveld minst en gang i måneden? Og har du angret på noe du har gjort i fylla det siste året?

Kan du svare ja på ett av disse spørsmålene kan du ha et alkoholproblem, ifølge en studie utført av forskere ved Leichester Universitet i England.

Forskerne mener leger bør stille pasienter disse spørsmålene for å utelukke om pasienten drikker for mye, skriver den britiske avisen Daily Mail. Svarer pasientene ja, vil de få mer detaljerte spørsmål.

Slike spørsmål bør norske leger også stille, sier Guri Spilhaug, leder av norsk forening for rus– og avhengighetsmedisin, i Legeforeningen.

– Dette er åpne spørsmål som bringer temaet på banen, så jeg mener det kan være aktuelt å bruke enten disse konkrete spørsmålene, eller lignende spørsmål, sier Spilhaug til Nettavisen.

RISIKABEL BRUK

- Mange kan ha gjort noe de angrer på etter å ha drukket, uten at handlingen har fått noen negative konsekvenser. Betyr det at de kan være alkoholikere?

– Det er viktig å slå fast at de aller fleste som har en utfordring knyttet til sin bruk av alkohol ikke er avhengige. Vi har to typer brukere vi forsøker å nå; De som har risikabel forbruk av alkohol og de som har en avhengighet til alkohol. Dette spørsmålet kan avsløre risikabel forbruk, sier Spilhaug.

Hun tror korte samtaler med legen kan gjøre folk mer bevisste på hva som skjer når de drikker. Av og til kan en slik samtale være nok til at pasienten kutter ned på alkoholforbruket sitt.

– I det øyeblikket du har en atferd som utsetter deg for ting som du helst skulle unngått, vet du det jo selv. Hvis en lege sier at dette ikke er lurt får du bekreftet det du selv har tenkt, sier hun.

BEKYMRINGSFULLT FORBRUK

Ifølge tall fra SIRUS er ca. 90.000 mennesker storforbrukere av alkohol. Det vil si at de drikker mer enn 36 liter ren alkohol i året. 300.000 har et bekymringsfullt forbruk.

– Hvis det er 300.000 personer som har et drikkemønster som fører til vanskelige situasjoner, er det ganske mange personer rundt dem som blir berørt av dette. Ikke minst barn, sier Spilhaug.

– JEG HADDE STUSSET

Henriette Øien, avdelingsdirektør for forebygging i helsetjenesten i Helsedirektoratet, mener dette er en god måte å avdekke alkoholproblemer på.

- Dette er gode spørsmål som legen kan bruke i de situasjoner hvor det er relevant. Men vi har ikke tatt stilling til om dette er noe alle leger rutinemessig skal spørre om, sier Øien.

Hun legger til at det er viktig å fange opp alkoholproblemer tidlig, og fastlegene har en viktig rolle i dette arbeidet. Men hun er skeptisk til at fastlegen skal stille disse spørsmålene til alle pasienter.

- Hvis jeg er hos legen og har vondt i halsen hadde i alle fall jeg stusset om jeg får spørsmål om jeg drikker seks alkholenheter eller mer i måneden, sier Øien.

Svenske myndigheter har også utarbeidet denne testen hvor du kan sjekke alkoholforbruket ditt

UENIG I SPØRSMÅLSSTILLINGEN

Elisabeth Ege, direktør i Akan, mener helsepersonell og fastleger i enda større grad bør trekker inn temaet i samtaler med pasienter, men synes ikke at forskernes spørsmål er de rette å stille.

– Disse spørsmålene ville vi ikke festet lit til. Vi ville heller lagt vekt på reaksjoner fra omgivelsene til hver enkelt person, sier Ege.

Hun mener spørsmål som "Har noen rundt deg reagert på alkoholbruken din?" og "Er du bekymret selv?" er eksempler på mye bedre spørsmål.

- Det blir så medisinsk å spørre om antall alkoholenheter. Det er en del som drikker mer enn seks enheter uten at det trenger å være et problem, sier hun.

Artikkeltags