– Mer kultur, men like mye fyll

Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere fadderfest.

Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere fadderfest. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Universitetet bevilger en halv million kroner til fadderuken for å flytte fokuset.

DEL

Studentenes fadderuke har ord på seg for å være et gedigent, rølpete fylleslag. For å flytte studentenes fokus fra alkohol til fag og kultur, bevilger Universitetet i Bergen for tredje år på rad 500 000 kroner til fadderuken. Men studentene fester like mye som før.

  • Puls

IKKE MINDRE ALKOHOL

– Det er mer kultur nå, men like mye alkohol, sier fadderleder Josef Flatlandsmo ved Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet.

– Vi er godt fornøyd med pengene fra UiB, de har ført til gode arrangementer som idrettsdag og kulturdag på Kvarteret. Men det er vanskelig å si at det blir mindre alkohol nå enn tidligere, sier han.

NATURLIG DEL

– Fester og alkohol er for mange en naturlig del av det å være student og å bli kjent med andre. Det er også noe de nye studentene forventer i fadderuken, sier Hege Solheim, fadderleder ved Det humanistiske fakultet. Hun mener en alkoholfri fadderuke ville blitt feil.

– Selvsagt kunne vi arrangert en fadderuke uten alkohol. Men med fadderuken ønsker vi å vise de nye studentene hvordan studentlivet er i Bergen, sier hun.

– Det er vel ikke unikt for studentlivet å bli betre kjent over et glass øl, sier Solheim.

VIL FLYTTE FOKUS

Universitetets viserektor for utdanning, Kuvvet Atakan, skulle gjerne sett at studentene drakk mindre.

– Alkoholfokus er en negativ og belastet del av dette. Vi ønsker å bidra til et mer faglig og kulturelt innhold i fadderuken, sier han.

– Men samtidig er fadderuken laget av og for studentene selv, og vi kan ikke styre hva voksne mennesker gjør privat, fortsetter han. Han understreker at enhver må ta et valg på egenhånd.

– Kan det oppstå gruppepress hvis turer på byen er del av programmet?

– Gruppepress er en uting. Gjennom SiB kurser vi fadderne i hvordan å unngå det, sier Atakan.

Viserektoren understreker at subsidieringsordningen er rimelig fersk, og at deres ønskede virkning kan komme på sikt.

– Det er vanskelig å måle denne type investeringer direkte, vi må se på langtidsvirkningene. Men vi får bare gode tilbakemeldinger fra studentene så langt, sier Atakan.

SAMLES PÅ KVELDEN

– Har dere vurdert å øke pengesummen for å flytte fokuset ytterligere?

– Vi har ingen planer om å øke summen. Dette er en balanse mellom det private og offentlige, og universitetet skal ikke diktere hva studentene gjør på fritiden sin, sier han.

– Det blir mer av et samfunnsproblem enn UiBs anliggende, konkluderer Atakan.

Fadderlederen Flatlandsmo står på sitt.

– Det er en viktig del å samle fakultetet også på kveldstid, og da blir utestedene eneste mulighet. Forskjellen nå er at det ikke er et ultimatum, nå finnes det et alternativ på dagtid, sier han.

– Det er lov å håpe, men jeg tror drastiske forbedringer er vanskelig å få til.

Hva synes du om studentenes fadderuke? Bruk kommentarfeltet under.

Artikkeltags