«Microsoft-svindler» truet med å sprenge huset

Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det var utrolig ekkelt!

DEL

Mandag morgen da en 21 år gammel bergenskvinne passet huset og hunden til foreldrene, ringte hustelefonen.

– Første gangen de ringte, var det en dame i andre enden. Hun snakket dårlig engelsk, men jeg oppfattet at hun sa noe om Microsoft. Jeg sa jeg ikke hadde tid til å snakke med henne, og la på, sier kvinnen, som ikke vil stå frem med navn eller bilde i avisen.

TRUET MED Å SPRENGE HUS OG PC

Men svindlerne ga seg ikke så lett, og like etter ringte telefonen på nytt.

– Denne gangen var det en mann som ringte. I starten hørtes han veldig seriøs ut, og formulerte seg profesjonelt, men etterhvert forandret tonen seg, sier kvinnen.

Mannen sa dataen hennes var full av virus.

– I tillegg sa han at jeg hadde lastet ned mange ulovlige filer. Jeg avbrøt ham, og sa at da fikk jeg gå til en datakyndig som kunne ordne det for meg. I tillegg prøvde jeg å forklare at det ikke var min datamaskin,og at jeg ikke bodde her, sier kvinnen.

Mannen ville ikke høre på det siste, og mente at å tilkalle en datakyndig ikke ville nytte.

– Jeg avbrøt ham, og sa jeg visste dette var svindel, og at jeg skulle ringe politiet. Da ble han helt gal, og skrek til meg. Han sa han skulle sprenge både huset og datamaskinen, og at jeg hadde fem minutter på å komme meg ut, sier hun.

Ekstra skremmende synes hun det var da mannen begynte å messe opp adressen og navnet på moren hennes som står oppført på denne adressen.

– Da jeg kontaktet politiet, sa de at jeg ikke skulle uroe meg, og at de får mange henvendelser om dette, men jeg har brukt mye av dagen på å google Microsoft-svindel, og ble veldig skremt, sier kvinnen.

MANGE FÅR TELEFONER

Hun delte opplevelsen med vennene sine på Facebook, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Det er utrolig mange som har kommentert, og sagt at også deres foreldre får oppringninger. Det ser ut til at de ringer til dem som har fasttelefon, sier kvinnen.

Foreldrene hennes har vært mye plaget av svindlerne, og blir ringt opp minst en gang i uken.

– Tidligere har det bare vært hun damen som ringte først som har tatt kontakt med dem, men hun kan være ganske frekk. Flere ganger har hun kalt min mor for «bitch» og lignende.

– IKKE HØRT AT DET HAR VÆRT SÅ ILLE

Leder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Tore Larsen Orderløkken, sier antallet henvendelser om telefonsvindlerne har økt etter jul.

– Det har vært mange, og det har også vært tilløp til agressivitet, men jeg har ikke hørt om noe så ille som dette tilfellet. Vanlige trusler er at de sier «dette kommer til å gå dårlig», og lignende, sier han.

Han forteller at det fortsatt er folk som lar seg lure. Svindlerne ber folk installere programmer, og fjernstyrer deretter datamaskinen. Noen ber også om kredittkortinformasjon for at man skal betale for deres «tjenester».

– Datamaskinene som blir fjernstyrt, ble enten tappet for informasjon, eller så innlemmes de i såkalte robotnettverk, som kan brukes til å spre spam og også angripe nettsteder, sier Orderløkken.

– Hvordan gjør de dette?

– Da fjernstyrer de kanskje så mange som 100 000 maskiner, og får dem til å sende trafikk til en adresse, enten det er en avis eller en nettbutikk som de vil ramme. Informasjonsmengden kan gjøre at nettstedet eller adressen bryter sammen.

– Hva kan gjøres med svindlerne?

– Når det gjelder pågripelser er det ikke lett. Vi kan gi råd, og fortelle folk at de må være veldig skeptisk til fjernstyring av datamaskinen, eller installere programmer de er usikre på. Folk må ta jevnlige virussjekker av PCen, og oppdatere den. Det er rent vedlikehold, omtrent som med en bil, sier Orderløkken.

Han forteller at i Norge er det ingen som han vet om så langt som er pågrepet for svindel. Mye av trafikken de siste månedene ser ut til å komme fra øst-Europa.

– Vi jobber med både politiet for å få anmeldt sakene, og også med internettleverandører som også følger denne trafikken, sier Orderløkken.

– LEGG PÅ

Kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge, skriver i en mail at de er godt kjent med problemet.

– Personer som har blitt oppringt, beskriver til tider at samtalen har vært ubehagelig, men samtalen denne kvinnen har hatt høres ut som den har vært av det røffere slaget, skriver Korme.

Hun skriver videre at Microsoft ikke har noen informasjon som tilsier at svindlerne har blitt mer truende.

– På en annen side har vi heller ingen total oversikt over dette bildet. Kvinnen har gjort klokt i å ta kontakt med politiet, og vi synes det er sterkt beklagelig at kunder blir utsatt for dette. Microsoft ringer ikke opp kunder vi ikke har et etablert forhold til, og vårt råd er derfor: Legg på røret!

Artikkeltags