Bellona jubler for BIR-initiativ

Forbrenninganlegget til BIR i Rådalen. FOTO: ARNE RISTESUND

Forbrenninganlegget til BIR i Rådalen. FOTO: ARNE RISTESUND

Artikkelen er over 1 år gammel

Bellona jubler for BIRs initiativ for å etablere et fangstanlegg for CO2 i Rådalen.

DEL

Som BA skrev i går er BIR i startgropen for å utrede mulighetene for å bygge et fangstanlegg for CO2 i Rådalen. Forbrenningsanlegget der slipper årlig ut 225.000 tonn CO2 årlig. Initiativet kommer som en følge av at myndighetene nå vil fange CO2 ved industribedrifter på Østlandet, og frakte CO2-en med skip til Kollsnes i Øygarden. Derfra skal CO2 sendes ut i havet gjennom rørledninger og injiseres i havbunnen.

– Uvurderlig

I mandagens BA sa kommunikasjonssjef i BIR at prosjektet er i startgropen, men at selskapet synes plasseringen av mottaksanlegget for CO2-fangst gjør det interessant å etablere et fangstanlegg i Rådalen.

Seniorrådgiver Olav Øye i miljøstiftelsen Bellona jubler for initiativet.

– CO2-fangst og -lagring er uvurderlig for å unngå katastrofale klimaendringer. BIRs interesse viser at CO2-fangst kan bli et vanlig klimatiltak, skriver Øye i en e-post til BA.

Han mener initiativet også legger press på regjeringen og statsminister Erna Solberg (H).

Statens må bidra

– Nå blir det enda viktigere at Erna Solberg og regjeringen viderefører CO2-fangst-prosjektet for avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Lignende anlegg i Nederland og Sverige har sagt at de ønsker CO2-fangst. Men mange ser til Norge siden vi er kommet svært langt i utviklingen av storskala CO2-fangst, skriver Øye.

BIR gjør det klart at de er avhengig av økonomisk støtte fra staten for å få gjennomført et eventuelt fangstprosjekt. De får støtte fra Øye.

– Ja, vi mener staten bør bidra økonomisk til at BIR kan bygge et fangstanlegg for CO2, sier Øye til BA.

Artikkeltags