Enova drysset 50 millioner kroner over Bergen Havn

Bergen Havn får støtte til landsstrøm til cruiseskip.

Bergen Havn får støtte til landsstrøm til cruiseskip. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette fritar verken havnen eller cruisenæringen til å selv bidra for å få de nye løsningene på plass, advarer Bellona.

DEL

Enova annonserte tirsdag at Bergen Havn får 50 millioner kroner i støtte til sitt landstrømprosjekt for cruiseskip.

Dette er første gang Enova støtter et cruiseanlegg.

– Landstrøm for cruiseskip krever ofte meget høye investeringer fordi disse skipene gjerne har et mye større effektbehov. Samtidig er den totale brukstiden for dedikerte cruisekaier typisk kort sammenlignet med mange andre kaianlegg. Til sammen gjør dette at landstrøm til cruise ofte blir veldig kostbare klimatiltak, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova, i en pressemelding.

– Derfor er det spesielt gledelig at Bergen Havn, gjennom et samarbeid med kommune og kraftselskapet BKK, har forberedt et godt prosjekt som nådde opp i konkurransen, fortsetter han.

Flere fikk støtte

Landstrømanleggene ved cruisekaiene på Skolten og Bontelabo skal kunne levere strøm til tre skip samtidig.

Enova delte til samen ut over 78 millioner kroner til landstrømprosjekter i denne tildelingsrunden. Prosjekter i Trondheim (5,7 millioner kroner), Florø (6,0 millioner kroner) og Bodø (17,1 millioner kroner) får også støtte.

– Norge har sterke tradisjoner for å være først ute med avansert teknologi og smarte løsninger innen maritim sektor. Gjennom blant annet Enova skal staten være med å hjelpe innovative aktører villige til å ta risiko for å utvikle en mer klimavennlig næring og trekke oss nærmere lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen, i pressemeldingen.

– Forurenserne må også stille opp

Miljøstiftelsen Bellona er positiv til pengestøtten til Bergen Havn.

– Landstrøm for cruise bidrar til å både redusere lokale utslipp som NOx og partikler og utslipp av klimagasser. Det gir også lokale kraftselskaper et nytt og viktig markedsområde, sier Jan Kjetil Paulsen, seniorrådgiver fro skipsfart i Bellona, i en pressemelding, og fortsetter:

– Endelig deler Enova ut midler til dette og det er bra at dette gis til en havn med så stor cruisetrafikk som i Bergen. Men dette fritar verken havnen eller cruisenæringen til å selv bidra for å få de nye løsningene på plass. Forurenserne må også stille opp for tiltak som er forutsetning for bærekraftig utvikling og lokal verdiskaping.

Artikkeltags