I fjor samlet The Dale Oen Experience (se fakta) 6000 barn og unge i Bergen under Youexplore for å diskutere og lære om plast i havet.

Nå gjentar de suksessen. Og ikke nok med det. Forskningskonferansen ekspanderer til Nord-Norge.

– Konferansen i fjor var dødsbra. Vi hadde så stor suksess at vi fikk spørsmål om å lage samme konferanse i Tromsø, sier Robin Dale Oen.

Første runde mandag

Mandag går Youexplore av stabelen i Nordens Paris. Programmet er det samme som i Bergen, der Grieghallen skal fylles 7. februar.

Mesteparten av de påmeldte til varianten i Bergen er ungdomsskoler og videregående skoler fra Hordaland, men det kommer også elever fra andre deler av landet, og USA. Mens konferansen i Tromsø er fulltegnet, er det ennå nærmere 1000 ledige plasser til gratiskonferansen her i byen, ifølge arrangøren.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Målet er at elevene som deltar skal inspireres og motiveres til å finne sitt potensial. Det er stor forskjell på å gi karakter og å bygge karakter, noe som er mitt «mission» i livet, svarer Dale Oen.

Hovedtema for den store forskningskonferansen er akkurat den samme som i fjor – plast i havet.

«Målet for YouExplore er å samle energiske, nysgjerrige og miljøinteresserte ungdommer fra hele verden til en stor oppgave: Å forske på, og bekjempe, det enorme problemet med plast og annet søppel som flyter rundt i verdenshavene», står detå lese i invitasjonen som er sendt ut.

Til helgen er det ett år siden en gåsenebbhval med magen full av plast strandet på Sotra. Historien gikk verden rundt.

– Hypen rundt plast i havet er nok ikke så het som i fjor, men det er like aktuelt i dag, sier Dale Oen.

Les også: Plasthvalen rørte en hel verden

Interaktivt opplegg

I tillegg skal årets konferanse handle om fornybare løsninger og romfart.

Blant foredragsholderne er olympisk mester i roing, Olav Tufte, verdensmester i svømming, Aleksander Hetland, DNV-topp Bjørn Haugland, den unge eventyreren Mats Grimseth og Nasa-astronaut Ulyana Nadina Horodyskyj.

Sistnevnte skal delta i en seanse som inneholder live overføring fra Andøya Rakettskytefelt.

Det blir også gjennomført e direkteoverføring fra Statoils flytende vindkraftprosjekt Hywind Scotland.

– Vi vil fortelle hvordan disse personene er blitt motiverte til å holde på med det de driver med. Det blir fantastisk kjekt, sier Dale Oen.

Arrangøren legger til rette for god interaksjon mellom elevene og dem som står på scenen. Over alt blir det store skjermer hvor elevene kan kommunisere via Twitter, Instagram og Facebook, forteller Dale Oen.

– De får muligheten til å kommentere og stille spørsmål hele tiden. Det blir megabra, sier han entusiastisk.