Millionkrangel etter Vest-Tank-eksplosjonen

Brannen etter eksplosjonen på Sløvåg, sett fra "Karen Knudsen".

Brannen etter eksplosjonen på Sløvåg, sett fra "Karen Knudsen". Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Den tidligere og den nåværende eieren av tankanlegget som eksploderte i Sløvåg i Gulen for to år siden krangler om millionbeløp etter handelen. Mandag startet rettssaken.

DEL

Det estiske selskapet Alexela kjøpte tankanlegget, som den gang het Vest-Tank, fra Trond Emblem i mai 2007. Like etter at avtalen var undertegnet, eksploderte to tanker ved anlegget.

Nyheter

MILLIONER: Alexela ville fortsatt kjøpe, men holdt tilbake 40 millioner kroner av kjøpesummen på 73 millioner kroner. Emblem, som driver firmaet Vest Kran på Sotra, har gått til sak for å få ut disse pengene.

Alexela på sin side avviser Emblems krav og har gått til motsøksmål for å få erstatning. I sitt sluttinnlegg til tingretten summeres det totale kravet fra Alexela til 122 millioner kroner. Fra kravet går forsikringsoppgjøret, som ennå ikke er avsluttet.

Det er satt av over en måned til saken i Bergen tingrett. Den første dagen brukte retten til en befaring på eksplosjonsstedet i Sløvåg.

ØKOKRIM ETTERFORSKER: Helt siden eksplosjonen har saken blitt etterforsket av politiet. I desember 2007 overtok Økokrim ansvaret for etterforskningen, og politiet gjennomførte en ransaking av kontorene til selskapet som nå heter Alexela Sløvåg og åtte andre steder.

Etterforskningen pågår fortsatt, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim. Han kan ikke opplyse når Økokrim vil avgjøre om det skal tas ut tiltale i saken.

HELSEPLAGER OG GIFTIG AVFALL: Det var svært vanskelig for lokalbefolkning og myndigheter å få vite hva slags avfall som hadde vært på tankene som eksploderte.

Kort etter eksplosjonen fikk mange beboere i området sår hals, hodepine, såre øyne og flere andre helseplager. Folk i vid omkrets ble syke. Det pågår nå en omfattende helseundersøkelse blant folk i Gulen og nabokommunen Masfjorden.

Det er i ettertid blitt kjent at anlegget i Sløvåg høsten 2006 og vinteren 2007 hadde mottatt flere skipslaster med sterkt svovelholdig bensin. Avfall fra dette var i tankene som eksploderte. Det ble utviklet giftig gass som spredte seg over et stort område og påførte beboerne helseplager.

Artikkeltags