Mandag fortalte BA om Cecilie Andersens datter (14) som de siste tre måneder har opplevd å bli terrorisert på det groveste på sosiale medier. Nå viser det seg at i alt 12 ungdommer som kobles til samme miljø har politianmeldt drapstrusler.

Politiet ble mandag kontaktet av en kvinne som mener å sitte på viktige opplysninger i saken.

– Vi har avtalt å ta en prat med henne tirsdag, sier politioverbetjent Svein Føllesdal ved Bergen vest politistasjon.

LES OGSÅ: Cecilies datter (14) har blitt drapstruet og terrorisert i tre måneder

Grove trusler

DØ!! JÆVLA FITTE HORE INGEN LIKER DEG KAN DU IKKE BARE FORSTÅ DET! BORTSKJEMTE FEIGE LILLE DRITTUNGE. BARE DØ

Tidligere i sommer mottok den unge jenten 135 grove meldinger. Samme type meldinger har haglet gjennom ulike sosiale medier.

Det har florert med falske profiler på Facebook, Instagram og chattetjenesten Kik. Her har 14-åringen blitt trakassert og truet på det groveste.

Lørdag toppet det seg da en falsk Facebook-profil med datterens navn skrev minneord om 14-åringen.

– Da var det nok. Meldingen ble spredt blant vennene hennes, og jeg fikk mange bekymrede telefoner. Da bestemte jeg meg for å skrive på min egen Facebook hva som hadde skjedd, og har utlovet en dusør på 10 000 kroner til de som kan løse denne saken. Vi kan ikke leve sånn mer, sier moren.

(Saken fortsetter under bildet)

12 anmeldelser

Føllesdal forteller at politiet fikk inn den første anmeldelsen i saken 3. juni i år.

Anmeldelsen ble levert av Andersen og datteren.

– Senere har saken økt kraftig i omfang. Nå er vi oppe i 12 anmeldelser fra ulike ungdommer som har blitt truet på livet via sosiale medier, forteller Føllesdal til BA.

Mandag tok nok en far kontakt med politiet.

– Han kommer inn tirsdag for å anmelde samme type trusler mot hans datter, sier Føllesdal.

Enkelte har også fått trusler via anonyme telefonoppringninger.

Ber Facebook om hjelp

De fleste anmeldelsene har kommet i løpet av august.

Politiet har i forbindelse med de siste grove truslene mot 14-åringen i helgen, gjort en henvendelse til Facebook.

– Vi trenger rettens kjennelse for å få Facebook til å oppgi detaljer om hvem som har opprettet profilene, når de ble opprettet, IP-adresser, hvor de logger seg på og hvor meldingene er sendt fra, sier politioverbetjenten til BA.

Fire jenter tatt

14-åringen er tatt ut av skolen og har begynt på ny skole. Likevel fortsetter truslene.

I MORGEN!!! DU MÅ STILLE OPP! ALENE! SIER DU DET TIL NOEN TAR VI EN ANNEN DU ER GLAD I

Torsdag i forrige uke var 14-åringen på et kjøpesenter i Bergen. Mens hun satt på do, tikket det inn meldinger med bilde av dodøren hun satt bak og beskrivelse av klærne hun hadde på seg.

– Fire jenter i alderen 14-15 år ble etter dette anholdt av politiet. Jentene er i en venninnegjeng som gikk på samme skole som 14-åringen. Vi gjennomførte samtaler med jentene og deres foreldre, forteller Føllesdal.

Jentene er pekt ut på overvåkingsbilder fra kjøpesenteret.

Nekter

Ingen av jentene har status som mistenkt i saken.

– Vi har beslaglagt jentenes telefoner og to nettbrett. Dette er sendt til krimteknisk analyse rett før helgen, sier han.

Hva jentene har forklart til politiet vil ikke Føllesdal ut med.

– Men de nekter for å stå bak truslene, men vi vet at de har tatt bilder av en av de andre jentene som har anmeldt saken til politiet, sier han.

Lett å skjule seg

Føllesdal sier de ser alvorlig på saken, men at han har tro på at politiet har de rette tekniske kunnskapen for å komme til bunns i saken.

– Dette er en svært grov sak som viser hvor altfor lett å skjule seg bak falske profiler. Mange tror de er usynlige på nettet og mister alle hemninger, sier han.

Falsk profil

Skuespiller og sanger Lykke Kristine Moen (26) har vært regissør for 14-åringen ved Fyllingsdalen teater.

Hun er opprørt og fortvilet over det 14-åringen og hennes familie går igjennom.

– Selv jeg, som voksent menneske, opplevde å bli trakassert av disse menneskene da jeg godtok en venneforespørsel fra det jeg trodde var 14-åringen. Det viste seg å være en falsk profil, noe 14-åringen advarte meg mot.  Det tok ikke lang tid før jeg fikk meldinger som «Du er så støgg». Jeg slettet profilen, og har heldigvis ikke fått noen flere meldinger. Jeg slapp billig unna, sier Moen.

– Det 14-åringen blir utsatt for er helt sykt. Jeg håper inderlig at politiet finner de skyldige. Dersom noen har tips i saken, vær så snill å ta kontakt med politiet, ber Moen.

(Saken fortsetter under bildet)

 

I helgen skrev Andersen et gripende innlegg på Facebook. Mandag er innlegget hennes delt nærmere 11 000 ganger.

– Det er et psykologisk spill. De setter vennene hennes opp mot henne, sender ut falske meldinger i vennenes navn. De ønsker å drive henne til å ta livet sitt. De ønsker at hun skal ende opp helt alene uten noen rundt seg, og de prøver å ødelegge livet hennes. Det skal de ikke klare, sier Andersen bestemt.

Bidrar med 10.000 kroner til tipsdusør

– At den jenten fremdeles står oppreist er helt utrolig, sier teatersjef i Fyllingsdalen teater, Jørn Kvist.

Han forteller at han har jobbet med barn og unge i mange år, og aldri opplevd lignende saker. Nå føler han og resten av det lille teatermiljøet i Fyllingsdalen seg hjelpeløse, etter flere måneder hvor 14-åringen har mottatt alvorlige trusler og oppmuntring til selvdrap.

Kvist forteller til BA at de nå skal samle inn 10.000 kroner, som skal bli betalt ut til den eller de som kommer med tips i saken, som fører til at de som står bak meldingene blir tatt.

– Dette kaller man dugnad, og pengene betaler vi med glede bare denne saken blir løst, om det så må gå fra min egen lomme, sier han.

Han har helt siden dette startet vært i tett dialog med Cecilie Andersen. Kvist forteller at både han og teateret støtter familien og andre involverte fullt ut. Nå mener han alt er opp til politiet og skolen. Men også foreldre må bli flinkere til å snakke med barna sine om nettvett:

– Denne saken må belyses av to hensyn, hvor det viktigste er henne, som har blitt forsømt lenge nok. Men det er også viktig å belyse det som er et større problem, nemlig mobbing på arenaer mange voksne ikke kjenner godt nok. Foreldre må være mer årvåkne, sier teatersjefen.