Mandag fortalte BA om Cecilie Andersens datter (14) som de siste tre måneder har opplevd å bli terrorisert på det groveste på sosiale medier.

Til nå har 14 jenter, som kobles til samme miljø, politianmeldt drapstruslene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) synes saken er helt forferdelig.

– Det er noe av det verste av nettmobbing og nettplaging jeg har sett. Opplæringsloven gir alle elever rett til et godt psykososialt læringsmiljø, og det har åpenbart ikke denne jenten. Det er ikke bra nok, sier Røe Isaksen til BA og legger til:

– Jeg håper virkelig at det at moren nå står frem bidrar til at det blir en rask slutt på det, og at politiet finner ut hvem som står bak.

– Må få umiddelbar støtte

– Hvordan skal man bekjempe denne typen mobbing?

– Barn og foreldre som forteller om mobbing må bli hørt, og tiltak må settes i verk med en gang. De ansvarlige for mobbingen må kalles inn, hvis man vet hvem de er. Uansett må den som blir mobbet umiddelbart få den støtte som trengs i hverdagen, mener kunnskapsminsteren.

LES OGSÅ: Statsministeren ber 14-åringen fatte mot

På lengre sikt mener Isaksen at god forebygging og skikkelige rutiner er viktig. Han påpeker også at foreldre og lærere må ha kunnskap om digitale medier, slik at barn og unge kan få opplæring i hvordan de kan håndtere livet sitt på nett.

– I regjeringen jobber vi med en ny antimobbepolitikk fordi, på tross av mange kampanjer og tiltak, opplever altfor mange mobbing. I den gjennomgangen ser vi også på hvordan vi kan jobbe mer effektivt også mot digital mobbing.

– Hva vil du anbefale at denne familien skal gjøre?

Les også

Cecilies datter (14) har blitt drapstruet og terrorisert i tre måneder

– Ut fra det BA skriver, ser det ut til at familien har gjort mye riktig. De har politianmeldt tidlig og gjort det de kan for å støtte datteren sin. At denne jenten har måttet oppleve grov sjikane og mobbing i tre måneder er altfor lenge, men jeg håper at politiet er nær en løsning. Én av grunnene til at vi varslet det noen kaller «mobbebøter», er for å sikre at skolene følger opp mobbeofre raskt.

Som kunnskapsminister vil han ikke kommentere politiets prioritering av slike saker.

– Digital mobbing er på mange måter den feigeste formen for mobbing, siden mobberne er anonyme. Det gjør det også vanskeligere å finne ut hvem som står bak. Her må vi både arbeide med forebygging hjemme og på skolen, og politiet må ha kunnskap for å finne og avdekke de som står bak.

– Rystet og skremt

– Det som har stått i BA er så graverende at jeg ikke vet hvilke ord jeg skal sette på det. Vi er rystet og skremt av at noen kan skrive sånt. Dette er utenfor vår fatteevne, men det skjer tydeligvis, sier Oddvar Gunnar Vabø, medlem og tidligere leder av Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Olsvik skole.

Moren til den 14 år gamle jenten som de siste månedene har blitt utsatt for grov mobbing og drapstrusler på internett, tok datteren ut av skolen tidlig i sommer.

Tar avstand

Ifølge Vabø ble FAU først gjort oppmerksom på saken da Andersen i helgen skrev et gripende innlegg om truslene på Facebook. Innlegget er tirsdag delt videre over 11.700 ganger. 

– Hele miljøet må stå sammen, og vise at vi tar avstand fra dette. Det er ikke noe som blir akseptert, fastslår han.

– Hvordan påvirker saken miljøet rundt skolen?

– Det påvirker oss. Vi er forbannet og oppgitt over at noe noen kan tillate seg å ødelegge miljøet og trivselen til våre barn.

Onsdag skal FAU ha et ekstraordinært møte for å diskutere saken, der skolens rektor også skal delta.

– Det er et godt miljø på Olsvik skole, men det er dessverre saker som dukker opp innimellom, sier Vabø og legger til at skolens FAU alltid jobber for å bedre det psykososiale miljøet og for å unngå mobbing.

Spekulasjoner

Tidligere i sommer mottok den unge jenten 135 grove tekstmeldinger. Samme type meldinger har haglet gjennom ulike sosiale medier.

Det har florert med falske profiler på Facebook, Instagram og chattetjenesten Kik, som 14-åringen har blitt trakassert og truet gjennom.

Lørdag toppet det seg da en falsk Facebook-profil med datterens navn skrev minneord om 14-åringen.

– Det blir mange spekulasjoner. Foreldre snakker sammen og lurer på hvem som kan stå bak. Det gjør også elevene etter hvert som de får nyss i saken, forteller Vabø.

Ber Facebook om hjelp

Etter at BA skrev om saken har politiet fått inn flere tips. Tirsdag viser det seg at i alt 14 ungdommer som kobles til samme miljø har politianmeldt drapstrusler.

Politiet i Bergen vest har ingen mistenkte i saken. I forbindelse med de siste grove truslene mot 14-åringen i helgen, har politiet gjort en henvendelse til Facebook.

– Vi har kontaktet Facebook for å få detaljer om hvem som har opprettet profilene, når de ble opprettet, IP-adresser, hvor de logger seg på og hvor meldingene er sendt fra, sier Svein Føllesdal, politiiverbetjent ved Bergen vest politidistrikt.

BA har foreløpig ikke fått svar på våre henvendelser til Facebook.