Gunnar Wiederstrøm og komiteen har i tyve år arrangert den årlige markeringen 26. november.

Det sterke samholdet blant beboerne på Møhlenpris er viden kjent. At man også hvert år henter frem historien og minnes det grufulle som skjedde, da 10 beboere ble deportert og drept i Auschwitz.

Bare fordi de var av jødisk slekt!

– Også i dagens verden ser vi tendenser til at det jaktes på syndebukker, og igjen er det jødene som blir pekt på. Både i Paris og Danmark har en eksempler på dette. Også i Norge er det klare tendenser på at jødehetsen vokser.

Setter ned lys

Arrangementet til «26. november-komiteen» har i utgangspunktet karakter av å være lokalt for møhlenprisbeboerne. Likevel viser det seg at folk fra andre bydeler også andre søker til minnemarkeringen.

Nå står også Bergen med beina midt oppe i den internasjonale flyktningkatastrofen, og Wiederstrøm trekker parallellen til det som skjedde for snart hundre år siden.

– Husk at de jødene som kom til Norge på 1920 og 1930-tallet havnet her som en direkte følge av at de ble forfulgt og måtte flykte fra Russland, Tyskland og Østerrike.

Markeringen følger et fast mønster, hvor det hele begynner kl. 1800 med starter fakkeltoget på Møhlenpris skole, og så går toget fra adresse til adresseder jødene i bydelen bodde før de arrestert.

På hver adresse settes det ned lys og avholdes minneord. Dette er det 6.-klassinger på Møhlenpris skole som står for.

– Avslutning av toget skjer på Menneskerettighetenes plass, der vår nye byrådsleder Harald Schjelderup holder appell, opplyser Wiederstrøm.

20 år med markering

Klokken 1900 blir det åpent møte på Rafto-huset der filmskaperen og forfatteren Nina Grünfeldt holder foredrag og viser utdrag fra filmen Ninas Barn, som handler om det jødiske barnehjemmet i Oslo som drev frem til høsten 1942.

Alle barnehjemmets barn ble reddet til Sverige i en dramatisk aksjon.

26. november-komiteen har avholdt minnemarkeringen i 20 år. Siden da er det reist et minnesmerke over jødene i Bergen og vi har satt ned snublesteiner utenfor husene til alle jøder i Bergen som ble arrestert og drept under krig- en.

Et teaterstykke, «Et bedre sted» av Stig Amdam, som gikk for fulle hus på DNS, og som handlet om familien Müllers skjebne (se pressemeldingen under) er inspirert av arrangementet.