– Et solid DNA-resultat

DNA-ekspert Bente Mevåg fra Folkehelseinstituttet bekreftet at det ble funnet DNA fra den tiltalte på Monikas fingre, håndflate, arm, singlet og truse, samt på et krydderglass i leiligheten.

DNA-ekspert Bente Mevåg fra Folkehelseinstituttet bekreftet at det ble funnet DNA fra den tiltalte på Monikas fingre, håndflate, arm, singlet og truse, samt på et krydderglass i leiligheten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Drapstiltaltes Donatas DNA ble funnet på Monikas fingre, håndflate, arm og på en singlet.

DEL

Også på et krydderglass som ble funnet inne i leiligheten ble det funnet mindre mengder hudceller som kan stamme fra den drapstiltalte 34-åringen.

Det bekrefter DNA-ekspertene Bente Mevåg og Eirik Natås Hansen ved Folkehelseinstituttet i Nordhordland tingrett mandag.

De to slår fast at det er mer sannsynlig at de biologiske sporene er avsatt ved direkte kontakt enn sekundær kontakt (oversmitte).

Fem DNA-eksperter skal mandag og tirsdag forklare seg om de biologiske undersøkelsene i Monika-saken.

Det var fornyet analysemetoder ved Folkehelseinstituttet som gjorde at 34 år gamle Donatas Lukosevicius høsten 2014 ble arrestert og siktet for drapet på den åtte år gamle jenten på Sund tre år tidligere.

Fant først bare Monikas DNA

I utgangspunktet ble det funnet bare DNA-spor fra Monika selv på hennes kropp og klær i 2011.

– Men DNA-analyser er et fag i stadig utvikling. I 2013 og 2014 tok vi i bruk den nye generasjons analyseinstrument i dårlige prøver med små mengder DNA, forteller Bente Mevåg.

Da Monika-saken ble gjenopptatt i 2014 spurte etterforskerne om Folkehelseinsituttet kunne gjøre nye analyser av prøvene som allerede var sikret.

Den nye analysemetoden ga resultater i 10 av 14 prøver med samme DNA-profil som Donatas Lukosevicius.

– Fare for oversmitte

Natås Hansen tok i retten for seg blant annet DNA-resultatet av avdødes håndflate.

– Et solid DNA-resultat, konkluderte Natås Hansen.

Et av temaene i Monika-saken er spørsmålet om oversmitting av DNA - om Monika kan ha fått på seg Donatas DNA fra gjenstander han tok på i tiden han bodde i leiligheten, en måned før dødsfallet.

– Skal man få til sekundæroverføring forutsetter det stor mengde celler til stede. Tiden som har gått har også stor betydning, sa Mevåg.

På en PC som Monika fikk av Donatas, ble det i hovedsak funnet DNA-spor av Monika. I tillegg ble det funnet mindre mengder DNA som kan stamme fra 34-åringen mellom noen taster.

Bente Mevåg anser det som usannsynlig at tastaturet kan være en kilde for mulig oversmitte på bakgrunn av testforsøk og forskning. Også fra madrasser og tøy er det små sjanser for oversmitting av DNA, med mindre gjenstandene er veldig fuktige.

-  Vi mener det er mer sannsynlig for at de biologiske sporene er avsatt fra direkte kontakt enn sekundær kontakt.

Forsvarsadvokat Aasmund Sandland spurte Mevåg om de kunne utelukke at det var oversmitte.

- Mest sannsynlig direkte kontakt

- Det er mullig, men i de fleste tilfeller er den sannsynlige forklaringsmodellen direkte kontakt. Alt må ses i sammenheng, rengjøring og vaskerutiner. Jeg har vanskelig å tro at cellene kunne ha vært der lenge, sa Mevåg.

– Vi har stort fokus på å unngå oversmitting, også når vi foretar prøver. Vi bruker beskyttelsesutstyr og engangsutstyr.

– Hva med Hordaland politidistrikt, spurte aktor?

– Hordaland politidistrikt er et av distriktene som har sendt flest prøver over tid. Vi har jevnlig kontakt. Inntrykket er at krimteknikerne har et godt miljø og opptatt av å gjøre et godt arbeid, sa Bente Mevåg.

Skulle vært slettet

DNA-prøvene ble oppbevart i fryseboksen i laboratoriet til Folkehelseinstituttet før de ble undersøkt på nytt tre år senere. Ifølge loven skulle de vært slettet etter at saken ble henlagt i 2012.

– Det har vært en del usikkerhet knyttet til hvordan man skulle tolke loven, men nå er det kommet endringer i politiregisterloven. Men det er nok riktig at prøvene den gang skulle ha vært slettet, medgir Mevåg.

Artikkeltags