Denne vikingskatten er fortsatt savnet

Artikkelen er over 2 år gammel

Den viktige, kulturhistoriske gullarmringen er fortsatt sporløst forsvunnet.

DEL

Tyver plyndret Historisk museum for 400 verdifulle gjenstander fra vikingtiden. Forrige uke fikk de igjen mange av de historiske gjenstandene, rundt 200 i tallet.

Konservatorene ved Universitetsmuseet i Bergen jobber fortsatt med å få full oversikt over hva de har fått tilbake, og hva som mangler.

Onsdag opplyste museet at de fortsatt savner en gullarmring.

– Det som er spesielt med denne gullarmringen, er at det i vikingtiden ikke var så vanlig med gull. Det gikk mest i sølv. I tillegg er gullarmringen en del av et veldig fint funn, og vi har allerede fått tilbake halsringen og en spenne. Derfor håper vi å få tilbake denne også, forteller instituttleder for avdeling ved Kulturhistorie, Asbjørn Engevik, til BA.

Funnet i 1932

Gullringen er en del av vikingskatten fra Hatteberg i Kvinnherad, og kom til museet i 1932. Den ble funnet i dyrkingsjorden av bonden Johs Hatteberg.

Armringen er av rent gull, og er to gullstenger som er skodd rundt hverandre med to tynnere vridde stenger tvunnet inn i disse, hvor det lukkes av en liten firhendig knapp.

– Vi håper så inderlig gjerne å få det helt tilbake, sier Engevik.

Armringen veier 104,62 gram.

– Så ikke bra ut

Konservatorene jobber fortsatt med oversikt over gjenstandene. Engevik forteller at de fortsatt har mange deler de ikke helt vet hva tilhører.

– Da vi mottok bagen med gjenstandene, så det ikke bra ut. Tingene var trykket sammen og det hele så ganske ille ut. Men gjenstandene er ganske solid, og har tålt det godt, sier Engevik.

Men mange av vikingskattene er skadd. En sølvarmring er saget over, andre gjenstander er delt og skadd på andre måter.

Museums-brekket

Mandag morgen 14. august oppdaget ansatte ved Historisk museum at noen hadde tatt seg inn i bygget via et stillas. Gjennom en knust rute i syvende etasje, tok personer seg inn og stjal over 400 gjenstander.

– Dette er Vestlandets arvesølv, uttalte byråd Anna Elisa Tryti (Ap) da museums-brekket ble kjent.

I flere uker jobbet Universitetsmuseet med å få oversikt.

– Vi har mislyktes i oppgaven som museum, nemlig det å ta vare på ting, sa museumsdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik von Achen, tydelig opprørt dagen etter tyveriet ble kjent.

To DNA-profiler ga politiet håp om et gjennombrudd i jakten på tyvene som plyndret museet for 400 verdifulle vikingskatter. Men de ga ingen treff deres omfattende register av straffedømte.

Over lengre tid har politiet stått uten spor, før det i forrige uke ble klart at fire personer er pågrepet for forholdet.

Artikkeltags