To menn er arrestert, siktet for det grove tyveriet av vikingskattene i august. De ble begge torsdag fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Universitetsmuseet opplyser at to tredjedeler av vikingskattene er funnet etter arrestasjonene.

Museet fikk gjenstandene tilbake mandag kveld.

Gjenstandene ble funnet i en pose hjemme hos en av de pågrepne, opplyser politiet.

Angrende mann

– I begynnelsen av oktober kom det en mann inn i vakten på politistasjonen og fortalte at han hadde vært med på innbruddet, og angret veldig på det. Han var ikke i stand til å bli avhørt, og ble overtatt av helsevesenet. Han får fremdeles behandling, opplyser politiadvokat Linn Revheim i Vest politidistrikt.

Mannen har likevel klart å gi politiet noe informasjon, og det var på bakgrunn av dette at to menn ble pågrepet tirsdag denne uken.

Dermed er nå tre personer siktet.

– Vi ber om forståelse for at vi holder kortene tett til brystet i denne fasen av etterforskningen. Vi utelukker ikke flere pågripelser, sier Revheim.

(Saken fortsetter under bildet)

Skader

Avdelingsleder Asbjørn Engevik ved avdeling for kulturhistorie ved UiB sa at dette er en gledens dag for museet, men at en del av gjenstandene dessverre har fått skader.

– Vi har fått tilbake en god del, og jobber intensivt med å finne ut hva vi har fått tilbake i forhold til det vi savner. Samtidig skaper vi en oversikt over hvilken tilstand gjenstandene er i. Førsteinntrykket er at de har blitt utsatt for en røff behandling som har ført til en god del skader, sier Engevik.

– Hvordan er gjenstanden blitt behandlet?

– De var slengt sammen i en pose. Mye av det var tatt ut av sin originale emballasje, og presset sammen, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi mangler en del gjestander av edelt metall, blant annet et gullarmbånd, sier Engevik.

Han håper flere gjenstander vil dukke opp etter hvert som politiet fortsetter sin etterforskning.

– Konservatorene våre har en stor og utfordrende jobb foran seg. Den kulturhistoriske verdien av dette er enorm, fastslår han.

 

s