Mystisk "prinsesse" dukket opp i Bergen

Artikkelen er over 12 år gammel

Hun kaller seg fredsarbeider og prinsesse av Jerusalem. Politiet i Bergen aner ikke hvem hun er.

DEL

Husker du den forvirrede «pianomannen» som i fjor ble funnet i en kystby i Øst-England, klissvåt, kledd i sort dress og taus som en østers?

Nå har bergenspolitiet fått en lignende sak i fanget.

– Saken fremstår som et mysterium. Hun sier hun reiser rundt i fredsøyemed. Vi har kontaktet Interpol med sikte på å fastslå kvinnens identitet, sier politiinspektør Øyvind Tenold til BA.

Kvinnen har vært undersøkt av psykiatrisk legevakt, men skal ikke ha vært vurdert for syk til å sitte i varetekt.

Kvinnen snakker spansk og er trolig mellom 25 og 35 år. Politiet kom i kontakt med henne i forbindelse med undersøkelser av en leilighet ved Jernbanestasjonen tidligere i uken. Kvinnen er ikke mistenkt for noe kriminelt, men da politiet forsøkte å sjekke identiteten hennes, ble de ikke særlig klok. Hun hadde ikke reisedokumenter eller andre ID-papirer på seg.

OPPGIR IKKE FØDSELSÅR
Kvinnen har forklart etterforskerne at hun heter Anastasia Jerusalem, er født 19. september, men oppgir ikke noe årstall. Hun sier hun er prinsesse og drar der det er nødvendig for å forbedre lov, helse og sykehus. Hun har ikke svart på nasjonalitet, men blir å betrakte som fra Palestina.

- Hun hadde ikke noe særlig penger på seg da vi påtraff henne. Hun skal ha levd enkelt og fått overnatte hos personer hun er kommet i kontakt med. Hun oppgir blant annet å ha bodd i en leilighet i nærheten av Fisketorget, forteller Tenold.

Politiet forsøker nå å komme i kontakt med personer som kan vite noe mer om kvinnen, men er langt fra sikre på at noen i Bergen kjenner henne.

Politiet vil vurdere å gå ut med navn og bilde av den mystiske kvinnen dersom de ikke får bekreftet identiteten hennes på andre måter.

FINGERAVTRYKK
Onsdag denne uken ble «prinsessen av Jerusalem» fengslet for fire uker i medhold av utlendingsloven.

Retten viser til manglende ID-papirer og at det er lite sannsynlig at hun oppgir riktig identitet.

- Fengsling anses i betraktning av sakens art og omstendigheter ikke som noe uforholdsmessig inngrep, skriver tingrettsdommer Gunnar Torkildsen i kjennelsen.

Kvinnen har vært undersøkt av psykiatrisk legevakt, men skal ikke ha vært vurdert for syk til å sitte i varetekt.

Politiet har fått kjennelse på at de om nødvendig med makt kan ta foto og fingeravtrykk av henne dersom hun ikke frivillig går med på det.
________________________________________________________________

Denne saken sto på trykk i BA 11. november 2006. Oppdatert 6. desember.

Artikkeltags