– Én av seks elever har prøvd hasj i Nordhordland

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er høyere enn forventet, sier psykologspesialist Erik Iversen.

DEL

I fjor gjennomførte KoRus Vest Bergen ved Stiftelsen Bergensklinikkene en ungdomsundersøkelse i Lindås, Meland, Radøy, Austrheim og Masfjorden.

Undersøkelsen tok blant annet for seg bruk av alkohol, trivsel og helse. Elevene i 8.-10. trinn og ved andre trinn på videregående skole ble også spurt om bruk av narkotika.

– 15 prosent av elevene i den videregående skolen oppgir at det har prøvd cannabis én eller flere ganger. Dette er et høyere tall enn forventet da elevene i bergensskolen ligger på 8-10 prosent, men det er vanskelig for meg å forklare hva som er årsaken. Det kan være en spesiell forekomst i dette årskullet, sier Iversen.

Han påpeker at da de gjennomførte den samme undersøkelsen i 2010 var resultatet lavere både blant tidendeklassinger og elevene ved den videregående skolen.

– Problemet er at elevmassen er mye mindre enn i bergensskolen, derfor kan noen elever gi store utslag. Dette kan være snakk om noen i et kull som har bestemt seg for å prøve hasj. Det trenger ikke være et alvorlig utviklingstrekk, men det kan være det, sier Iversen.

LES OGSÅ: 30 ungdommer tatt i narkoaksjon

EN ELEV HAR PRØVD KOKAIN

Nesten ingen elever i 8.klasse oppgir å ha prøvd hasj, mens åtte prosent av elevene på 10. trinn oppgir at de har prøvd cannabis én eller flere ganger i de to kommunene som ligger nærmest Bergen. Det vil si Meland og Lindås.

– Vi har forsvinnende lave tall på andre narkotiske stoffer i alle fem kommunene. Én elev som svarer at han eller hun har prøvd kokain, mens en elev kan si at han eller hun har prøvd amfetamin, sier Iversen.

– IKKE OVERRASKET

Psykologspesialisten er ikke overrasket over at politiet har gjennomført en narkoaksjon mot såpass mange ungdommer i Nordhordland.

– Det vil alltid være noen som leker og prøver ut cannabis, eller har alvorlige psykososiale problemer som gjør at de velger rus som en form for flukt eller trøst, sier Iversen.

Iversen kan være positiv til narkoaksjoner blant unge dersom politiet opptrer på en svært diskré måte.

– Jeg håper at disse ungdommene, i likhet med elevene i Bergen, blir tilbudt hjelp og får være med i et program som "tidlig ute” som kan hjelpe dem, sier han.

Han presiserer at det var mellom 10-20 prosent av elevene har ikke svarte på undersøkelsen.

Ordføreren i Meland, Nils Marton Aadland, er overrasket over hvor mange ungdommer som var involvert i narkoaksjonen.

– Jeg synes tallet virker høyt. Dette er en påminnelse om hvor viktig det er med rusforebygging. Vi prøver å jobbe målrettet for å holde bruken av rus lav blant de unge i kommunen.

Undersøkelser som er gjort i kommunen viser at vi ikke ligger spesielt høyt når det gjelder bruk av narkotika blant unge i Meland, sier ordfører Nils Marton Aadland.

Artikkeltags