Gå til sidens hovedinnhold

Nå bugner det av norske jordbær i butikkene

Artikkelen er over 7 år gammel

Den varme våren har ført til rekordtidlig jordbærsesong. Jordbærbonde Olav Johan Kongshaug mener det bare er en fordel.

Det har tidligere blitt varslet at årets supersesong vil gi billigere jordbær.

BAs oversikt i bunnen av saken viser at det likevel kan være verdt å kikke litt ekstra på prislappen. Blant de 13 utvalgte butikkene i BAs test, varierte prisen med hele 20 kroner for én kurv. Du kan se hele prisoversikten nederst på denne siden.

HØSTER ÉN MÅNED FØR TID

På Askøy var årets innhøstingen godt i gang i midten av juni.

– Se disse flotte bærene, sier Kongshaug og plukker frem et stort rødt jordbær fra åkeren sin på Ask på Askøy.

Vanligvis starter han plukkingen rundt den 10. juli, men på grunn av det fine været vi hatt denne våren kunne han starte høstingen allerede 14. juni, nesten en måned før tiden.

– Det er nok bare en fordel. Da slipper vi unna både hundedager og regn som vi gjerne får i slutten av juli, sier han, og legger til at han tror man må hele 40 år tilbake i tid for å finne en sesong som har startet så tidlig.

– LITT MER REGN, TAKK!

Også for to år siden opplevde man et godt jordbærår. Kongshaug tror likevel dette kan bli enda bedre.

– Ja, det ser i alle fall slik ut. Vi har ikke hatt den ekstreme varmen. Hadde det kommet opp i 30 grader ville jeg vært bekymret for at bærene kunne bli overmodne, men dette er nærmest perfekte forhold, sier han.

Likevel er han blant de få som kunne tenke seg noen flere skurer fra oven.

– Vi kunne trengt noe mer regn, sier han.

FORBRUKSVARE

I 50 år har Kongshaug dyrket frem de velkjente Ask-bærene, og folk strømmer til for å kjøpe.

– I dag kom det fem personer helt fra Arna for å plukke her i åkeren, sier Kongshaug som mener folk spiser jordbær som aldri før.

– Tidligere var jordbær en luksusvare. I dag er det forbruksvare, særlig om sommeren, sier han.

At man kan få kjøpt jordbær i butikken nærmest året rundt, tror han ikke gjør folk mindre lystne på de norske bærene når sesongen starter.

– Det er noe helt eget med de norske bærene. Og ikke minst er det mye blest rundt at bær er så sunt, sier 76 åringen som selv spiser jordbær hver eneste dag.

–Er det derfor du er så sunn og sprek?

– Ja, det kan godt tenkes, det, smiler han.

Det går med mye plass i frysen når familien Kongshaug lager syltetøy.

– Vi har syltet kolossale mengder. Jordbær er fast på frokostbordet, så det må vi ha.

Likevel mener han jordbærene er best som de er.

– Klassikeren med sukker og fløte er jo veldig godt, men når jordbærene er så gode som nå, skal de nytes uten tilbehør, mener han.

I mange år solgte Kongshaug jordbær på Torget, men den tiden er nå forbi.

Nå selger han på Ravnanger, og i tillegg kan folk komme hjem til ham og plukke selv.

– Torget er ikke det som det en gang var. Nå er folk mer mobile og tilbringer mer tid på kjøpesentrene, sier han mens han sitter på huk blant jordbærplantene sine.

HOLDER DET GÅENDE

Han finner frem det ene bæret flottere enn det andre, og både fotograf og journalist får delta på kvalitetssikringen.

– Dette er det perfekte jordbær. Det er stort, med dyp rød farge og frisk grønn hams. De er fantastisk søte, sier han og smiler.

– Tidligere var vi mange som drev med jordbærdyrking her på Askøy. I dag er det ikke så mange igjen av oss. Vi forsynte hele Bergen med jordbær, men nå ville det ikke vært nok til en korg per innbygger her på øyen en gang, sier Kongshaug.

DROPPET SKOLEN

For Kongshaug har jordbærdyrking utgjort store deler av livet hans. Også hans bror Arne er i jordbærbransjen.

– Jeg sluttet på skolen for å gjøre akkurat dette. Familien vår har drevet med dette i generasjoner. Så man kan nok trygt si at jeg har fått det inn med morsmelken, sier han.

Han legger ikke skjul på at det krever mye arbeid å dyrke bærene. Hvert år planter han nye planter og fjerne de gamle.

Nå i sesongen starter han plukkingen tidlig på morgenen før han drar til Ravnanger rundt klokken 1100 for å selge.

– Det blir jo en del plukking på kveldene også. Det hender klokken blir både 2200 og 2300 før jeg gir meg for kvelden. Da får jeg litt kjeft, sier han og ler.

På en god helg kan han plukke så mye som 500 korger med bær.

– Det er ikke like mye som før i tiden. Jeg er jo pensjonist og vel så det må du huske, innrømmer han.

Den spreke 76 åringen har ikke planer om å gi seg ennå.

– Jeg fortsetter så lenge helsen holder, slår Kongshaug fast.

50 KRONER KURVEN

Prisene på norske jordbær varierer stort, og mange butikker reklamerer nå med jordbær for kroner 19,90 per kurv.

Det har ikke Kongshaug anledning til. Han selger nå jordbærene for rundt 40 kroner kurven.

– De flotteste bærene tar jeg 50 kroner for. Det er litt dyrt, men de har god kvalitet og er ferske og nyplukkede, forsikrer han.

Prisene er hentet inn tirsdag 1. juni, og vil naturlig variere gjennom hele sesongen.

Priser på norske jordbær (per kurv dersom ikke annet oppgis)

Pris (tilbud og merknader i parantes)

Meny

19,90 kroner

Rema 1000

19,90 kroner

Coop Prix

20,00 kroner

Coop Obs

20,00 kroner

Lerøy, Galleriet

24,90 kroner

Kiwi

25,00 kroner

Rimi

29,90 kroner

Bunnpris

29,90 kroner

Spar

29,90 kroner

Ica Supermarked

34,90 kroner

Torget

39,90 kroner

Joker

42,90 kroner (Tilbud tre korger for prisen av to)

Olav Johan Kongshaug

40 kroner (Selvplukk kroner 20 per korg).

Kommentarer til denne saken