Gå til sidens hovedinnhold

– Nå dreper jeg all fisken

Artikkelen er over 10 år gammel

Oddekalv hevder han har aksjonert mot oppdrettsanlegg i Vaksdal. Mange hundretusen fisk kan dø.

– Nå dreper jeg fisken din, var advarselen miljøaktivist Kurt Oddekalv ringte inn til oppdrettsselskapet Lerøy før han ifølge eget utsagn tømte rotenon i sjøen ved selskapets anlegg i Vaksdal.

  • Nyheter

– Vi har rotenonbehandlet åtte merder. Vi stilte oss noen meter unna og så at rotenon drev inn, sier Oddekalv til FiskeribladetFiskaren.

Lerøy Seafood, som er offer for torsdagens ufrivillige rotenonbehandling, reagerer med vantro.

Dersom det er hold i Oddekalvs påstand, vil det gå ut over 770.000 ørret.

Lederen i Norges Miljøvernforbund vil ikke si hvor mye rotenon han har helt ut, men sier målet er å ta livet av all fisken i anlegget ved Vaksdal i Hordaland.

– Jeg håper det er nok, men det får vi se. I løpet av de nærmeste timene kommer fisken til å begynne å dø, sier Oddekalv til NTB.

Han sier utslippet er en protest mot at fiskeri- og kystministeren og fiskeridirektøren har sagt ja til et oppdrettsanlegg i villaksens vandringsrute, til tross for at kommunen har sagt nei.

Han er ikke bekymret for at rotenonet kommer til å gjøre noe kraftig innhogg i villaksbestanden, men et visst tap er han villig til å tåle. Han tror likevel han har støtte hos noen av dem som ønsker å beskytte villaksen.

Politiet har begynt avhør av vitner etter aksjonen, men har ikke snakket med Oddekalv selv ennå.

De kan heller ikke bekrefte at det faktisk var rotenon som havnet i sjøen.