Nå er premieren utsolgt

 Hjemmelagde kostymer og gode hjelpere. For første gang fikk Susanne Thorstensen Enehaug (8) prøve hatten hun skal ha på under musikalen i rollen som godteriet sukkerspinn. Her får hun hjelp fra de andre skuespillerne, f.v. Iveline Leversen (12), Susanne, Isabel Thorstensen Enehaug (11) og Selma Indine Strønen Damm (12).

Hjemmelagde kostymer og gode hjelpere. For første gang fikk Susanne Thorstensen Enehaug (8) prøve hatten hun skal ha på under musikalen i rollen som godteriet sukkerspinn. Her får hun hjelp fra de andre skuespillerne, f.v. Iveline Leversen (12), Susanne, Isabel Thorstensen Enehaug (11) og Selma Indine Strønen Damm (12). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tre søstre og en venninne har grublet, skrevet manus, sydd kostymer og regissert i snart to år. Resultatet er en eventyrmusikal med utsolgt premiere 2. januar.

DEL

Det er to dager til julaften og elleve dager til premieren da vi møtes på øving og gjennomgang av eventyrmusikalen «Julens Magi» på Cornerteateret.

Tolv barn hopper og danser rundt på scenen i hjemmelagde kostymer og synger egenproduserte sanger. Fnisefaktoren er høy og det er tydelig at barna er spente på å vise frem musikalen sin. Cecilia Strønen Damm (15) er regissør for stykket, med hjelp av skuespiller Jan Holden. Hun er spent på premieren.

– Jeg er både spent og litt stresset. Nå har vi liten tid i tillegg til alt vi blir opptatt med i julen, sier hun.

Fra og med julaften til og med 2. juledag skal gruppen ha øvingsfri. Men særlig fri blir det likevel ikke. Det er barna som syr kostymene selv, med litt hjelp fra foreldrene.

– Selv om vi ikke øver, må vi fikse rekvisitter og sy ferdig alle kostymene.

Mor til Cecilia, Janneche Strønen, bekrefter at det blir en annerledes julefeiring. Alle hennes fem barn er med på julemusikalen, både på og bak scenen.

– I år blir det ikke helt jul nei, men det blir en fin og annerledes jul. Julemusikalen skaper en stor julestemning uansett, sier hun.

EN SELVFØLGE Å HJELPE TIL

Fire jenter har sammen skrevet og produsert musikalen «Julens Magi», Cecilia og hennes søstre Selma Indine Strønen Damm (12) og Mathilde Strønen Damm (13), og venninnen Lovise Espeland (12). Alle fire går på Steinerskolen og skuespillerne som er kommet gjennom nåløyet på audition er barn de har spilt teater med tidligere.

Det blir fem forestillinger mellom 2. og 5. januar og premieren er allerede utsolgt.

Medhjelper og regissør Holden var ikke i tvil om å hjelpe jentene da han ble spurt tidligere i vår.

– Innsatsen deres var upåklagelig og de var utrolig motiverte. De er veldig, veldig flinke og selvfølgelig kunne jeg ikke si nei til å hjelpe dem.

ET EKTE JULEEVENTYR

«Julens Magi» inneholder alle elementer man forventer seg av et juleeventyr. Det handler om Mille og Jennys reise for å redde julen som holder på å ødelegges av Skumringsheksen. Under reisen møter de en rekke hinder, i form av leketøy, godteri og skygger. Her spilles godteriene av personer og Susanne Thorstensen Enehaug (8) spiller for eksempel sukkerspinnet. Eventyret drar inn både samhold og moralske dilemmaer. Til slutt klarer de heldigvis å redde julen.

– Alle pusher Mille og Jenny videre for å redde julen. Det er utrolig bra hvor mange elementer jentene har klart å ta med i stykket og dermed skapt et ekte eventyr. Skumringsheksen fikk aldri pakker som barn, og dermed har hun stjålet julen. Skyggene Mille og Jenny møter på veien representerer redsel og de ødelagte leketøyene representerer en motstand mot forbrukersamfunnet, sier Holden.

Innlevelsen og innsatsen til barna er, som Holden selv påpeker, upåklagelig. De lever seg såpass inn i rollene at noen av de andre begynte å grine under prøven av en scene.

– Det var under en scene hvor det synges en trist sang. Det var så fint at tårene rant hos flere av barna som ikke var med i scenen, sier han.

EN TO ÅRS LANG PROSESS

Cecilia forteller at ideen bak juleeventyret startet for hele to år siden. I vår begynte de å jobbe mer intensivt med skrivedugnad på hyttetur og sørlandstur. I tillegg hadde de auditions etter påsketider. Rollefordelingen mellom de fire jentene har skjedd naturlig, mye grunnet deres tidligere teatererfaring.

– Alle vi fire har spilt i musikaler før og i stykker på DNS og Fyllingsdalen, og i Kaptein Knurr. Alle har skrevet litt av manuset hver og senere har vi gått gjennom det sammen. Det har vært lite krangling, sier Cecilia.

Hun syntes først det var vanskelig å skli inn i regirollen, ettersom hun tidligere har stått side om side på scenen med skuespillerne.

– Det kunne være vanskelig å få alle til å høre på meg i begynnelsen, men nå går det bedre og bedre. Med en gang de kommer seg på scenen skjerper de seg og hører etter.

– Hvordan er det å lage teater med dine fire søsken?

– Veldig kjekt, det er gøy at vi alle liker så godt å jobbe med teater og musikaler.

Minstebror Benjamin (8) løper bort og setter seg på fanget til storesøster Cecilia. Han klemmer henne godt og sier at hun er flink.

– Hva er den store drømmen når du blir stor, spør vi Cecilia.

– Jeg vil bli filmregissør, men også skuespiller slik at jeg kan være med i musikaler. Men først har vi planer om å skrive flere stykker etter jul.

Artikkeltags